mięso mielone.

Jak należy robić egipską koftę?

Koftę egipską należy robić z siekanego mięsa – wołowiny lub baraniny. Poza tym można ją przyprawiać na bardzo wiele sposobów, a potem smażyć, piec lub grillować.
/ 07.01.2011 16:17
mięso mielone.

Zobacz także: Burzliwa historia piwa

Aby przygotować egipską koftę, potrzebne będzie:
1/2 kg siekanej wołowiny, 1 cebula, 2 łyżki mąki ryżowej, szczypta chili, 4 ząbki czosnku, po pół łyżeczki soli i pieprzu, sałata do dekorowania
Krok 1
Wrzuć do robota kuchennego pokrojoną cebulę, czosnek, sól, chili, pieprz, mąkę ryżową i pokrojone na małe kawałki mięso. Posiekaj całość za pomocą obrotowego nożyka.
Krok 2
Uformuj z masy mięsnej “grube paluchy”.
Krok 3
Połóż koftę na rozgrzanym grillu i grilluj z obu stron, aż mięso się zrumieni.
Jeśli za oknem mokro, zimno lub nie masz ochoty na rozgrzewanie grilla, koftę można wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 30 minut.
Krok 4
Podawaj na talerzu wyłożonym zieloną sałatą. Do kofty można podać ryż lub pitę oraz sos jogurtowy z czosnkiem i miętą.

Zobacz także: Jak zrobić pyszne kotlety mielone?