Jak zrobić beid hamine, czyli egipskie jaja?

Mimo, że organizm człowieka potrzebuje białka odzwierzęcego, często zdarza się tak, że to wegetarianie prowadzą zdrowszy tryb życia niż mięsożercy
Beid hamine to starożytna, egipska potrawa z jaj, sięgająca korzeniami do kuchni Żydów żyjących w Egipcie w dawnych czasach.
/ 07.01.2011 18:43
Mimo, że organizm człowieka potrzebuje białka odzwierzęcego, często zdarza się tak, że to wegetarianie prowadzą zdrowszy tryb życia niż mięsożercy

Zobacz także: Jaja

Beid hamine to długo gotowane jajka. Ich smak i wygląd jest na tyle interesujący, że warto z czystej ciekawości dla kulinarnych eksperymentów spróbować tej potrawy (jeśli jej jeszcze nie znacie).


Potrzebne będzie 8 jaj, łupina z 5-6 cebul, 2 łyżeczki mielonej kawy (dla nadania brązowego koloru, ale nie jest to konieczne)
Woda – w takiej ilości, aby przykryć wszystkie składniki.
Łyżka oleju

Krok 1
Należy włożyć wszystkie składniki do garnka, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień do najmniejszego możliwego stopnia i gotować jaja pod przykryciem przez 6-8 godzin.
Krok 2
Jaja odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skorupy i kroimy w ćwiartki. Podajemy z ful medames lub jako dodatek do gulaszu.

Zobacz także: Sosy do mięs i jaj

Redakcja poleca

REKLAMA