Beid hamine to długo gotowane jajka. Ich smak i wygląd jest na tyle interesujący, że warto z czystej ciekawości dla kulinarnych eksperymentów spróbować tej potrawy (jeśli jej jeszcze nie znacie).
Potrzebne będzie 8 jaj, łupina z 5-6 cebul, 2 łyżeczki mielonej kawy (dla nadania brązowego koloru, ale nie jest to konieczne)
Woda – w takiej ilości, aby przykryć wszystkie składniki.
Łyżka oleju
Krok 1
Należy włożyć wszystkie składniki do garnka, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień do najmniejszego możliwego stopnia i gotować jaja pod przykryciem przez 6-8 godzin.
Krok 2
Jaja odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skorupy i kroimy w ćwiartki. Podajemy z ful medames lub jako dodatek do gulaszu.
Zobacz także: Sosy do mięs i jaj