Kuchnia egipska wykorzystuje bardzo wiele warzyw. W deserze tym dynia występuje w wersji słodkiej, z dość niecodziennym zestawem dodatków. Namawiam do wypróbowania tej egipskiej receptury.
Zobacz także: Jak pasteryzować dynię?
Potrzebne będą:
- 1 nieduża dynia,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki masła,
- 4 szklanki mleka,
- mieszanka orzechów i rodzynek
- Dynię kroimy na pół, wybieramy łyżką pestki i miękki miąższ. Następnie kroimy ją tak jak arbuza i obieramy ze skóry.
- Miąższ kroimy w dużą kostkę i przekładamy do dużego rondla. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż dynia zmięknie.
- Łyżką cedzakową wyjmujemy kawałki dyni, pozostawiając w rondlu płyn.
- Kawałki dyni rozdrabniamy w naczyniu blenderem, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Posypujemy z wierzchu rodzynkami i orzechami.
- W małym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż składniki utworzą gładką masę. Wlewamy ciepłe mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy osłodzony płyn spod gotowania dyni i całość zagotowujemy. Można doprawić jeszcze cukrem, jeśli uznamy sos za mało słodki.
- Polewamy słodkim sosem znajdującą się w naczyniu do zapiekania dynię.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 st.) i pieczemy, aż wierzch się dobrze zrumieni.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Zobacz także: Dynia po indyjsku