Ile gotować kapustę na gołąbki, czyli jak ją sparzyć, by była idealna
Ile gotować kapustę na gołąbki, czyli jak ją sparzyć, by była idealna4 lata temu
Młoda kapusta zaparza się szybko, starsza wymaga więcej czasu. Jak gotować kapustę na gołąbki, by była miękka, ale wytrzymała? Po odcięciu głąbu uważaj na liście, włóż do garnka z osoloną wodą i całość przykryj i czekaj ok. 15-20 minut. Czytaj więcej
Pieczeń wołowa - jak ją upiec, by była soczysta i miękka
Pieczeń wołowa - jak ją upiec, by była soczysta i miękka4 lata temu
Pieczeń wołowa musi być pieczona przez 3-4 godziny. Wołowiny nie sól, a przed włożeniem do piekarnika, należy podsmażyć ją z każdej strony do zrumienienia. Czytaj więcej
Jak zrobić skwarki? Z naszym przepisem będą idealnie chrupiące
Jak zrobić skwarki? Z naszym przepisem będą idealnie chrupiące4 lata temu
Skwarki trzeba smażyć na średnim ogniu. Na dużym szybko się przypalą, a na małym nie osiągną pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz zrobić skwarki, które będą naprawdę chrupiące, pamiętaj aby ich nie mieszać. Czytaj więcej
Jak gotować kuskus? Prosty poradnik
Jak gotować kuskus? Prosty poradnik4 lata temu
Kasza kuskus jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wypłucz ją, zalej gorącą wodą albo bulionem i odstaw na kilka minut. Czytaj więcej
Chili con carne: przepis na pyszne teksańskie danie
Chili con carne: przepis na pyszne teksańskie danie4 lata temu
Chili con carne to danie jednogarnkowe z wołowiną i pomidorami. Możesz je zrobić też w wersji wegetariańskiej, zamieniając mięso na pietruszkę i marchewkę. Czytaj więcej
Powiedz mi co jesz na wigilię, a powiem ci skąd jesteś
Powiedz mi co jesz na wigilię, a powiem ci skąd jesteś5 lat temu
Chociaż granice zaborów zniesione zostały prawie sto lat temu, to ciągle jeszcze różnicują polskie stoły. Widać to zwłaszcza podczas Wigilii… Czytaj więcej
Co to są wigilijne łamańce z makiem?
Co to są wigilijne łamańce z makiem?5 lat temu
Brytyjczycy mają swój short bread z kremem cytrynowym, a my – łamańce z makiem. I to w dodatku wigilijne! Czytaj więcej
Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?
Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?5 lat temu
Duszony karp po żydowsku kojarzy się z karpiem w galarecie. Ale istnieje też jego tradycyjna, duszona wersja. Czytaj więcej
Jak przygotować polewkę migdałową
Jak przygotować polewkę migdałową5 lat temu
Migdały pojawiały się już na dworze Władysława Jagiełły. Przywozili mu je włoscy malarze. Polewka migdałowa jest prostym sposobem na poznanie smaków szlacheckiego stołu. Czytaj więcej
Przedwojenny karp wigilijny – na szaro
Przedwojenny karp wigilijny – na szaro5 lat temu
Szary sos to sos z migdałami i rodzynkami. Zanurzony w nim karp to prawdziwa kulinarna przygoda. Przed wojną – wręcz wigilijny kanon. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA