Zobacz także: Jak zrobić indyjskie kiczeri?
Aby przygotować koszari, będziemy potrzebować 1 szklankę soczewicy, 1 szklankę białego ryżu, 1 szklankę makaronu typu kolanka,1 cebulę, pokrojoną w kostkę, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 2 i pół szklanki soku pomidorowego, 1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu, sól do smaku.
Soczewicę zalewamy osoloną wodą i gotujemy w rondlu przez ok. 30 minut – do miękkości. W międzyczasie ryż gotujemy w 3 szklankach osolonej wody, a makaron – al dente.
Soczewicę, ryż i makaron mieszamy w garnku.
Podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek (cebula powinna być złota). Wlewamy na patelnię sok pomidorowy i podgrzewamy, aż sos cebulowo-pomidorowy zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i czerwonym pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
Na talerz kładziemy porcję mieszaniny soczewicy, ryżu i makaronu, a następnie polewamy sosem pomidorowym i podajemy.
Zobacz także: Jak zrobić dhal?