Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.

Egipska shoarma drobiowa na polskim stole

Shoarma to właściwie turecka potrawa uliczna. Jakkolwiek doskonale zakorzeniła się również w kulturze egipskiej. A od ponad dekady danie to podbija również i polskie stoły.
/ 07.01.2011 16:25
Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.

Przygotowanie egipskiej shoarmy w domowych warunkach nie musi być skomplikowane.

Wystarczy 1 kg mięsa z udek kurczaka (pozbawionych kości), 2 cebule, 2 zielone papryki, 2 pomidory, natka pietruszki, kilka ziaren czerwonego pieprzu, 2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka, sok z 2 cytryn, łyżeczka soli i szczypta pieprzu, kilka łyżek oleju do smażenia.

Zobacz także: Jak zrobić kurczaka z trawą cytrynową?

Kurczaka płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w małe kawałki.
Mieszamy przyprawę do kurczaka z sokiem z cytryn oraz drobno posiekaną cebulą, a także solą i pieprzem. Wkładamy mięso kurczaka do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W woku lub szerokim rondlu rozgrzewamy na dużym ogniu olej i smażymy kurczaka na złoty kolor.
Kroimy drugą cebulę w piórka, zaś papryki i pomidory w nieduże kawałki. Mieszamy ze sobą i odkładamy.
Tuż przed podaniem należy wrzucić warzywa do kurczaka, pomieszać, ogrzać i przełożyć na talerz.


Shoarmę podajemy z ryżem lub pitą.

Zobacz także: Jak gotować ryż na patelni?