Egipska shoarma drobiowa na polskim stole

Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.
Shoarma to właściwie turecka potrawa uliczna. Jakkolwiek doskonale zakorzeniła się również w kulturze egipskiej. A od ponad dekady danie to podbija również i polskie stoły.
/ 07.01.2011 16:25
Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.

Przygotowanie egipskiej shoarmy w domowych warunkach nie musi być skomplikowane.

Wystarczy 1 kg mięsa z udek kurczaka (pozbawionych kości), 2 cebule, 2 zielone papryki, 2 pomidory, natka pietruszki, kilka ziaren czerwonego pieprzu, 2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka, sok z 2 cytryn, łyżeczka soli i szczypta pieprzu, kilka łyżek oleju do smażenia.

Zobacz także: Jak zrobić kurczaka z trawą cytrynową?

Kurczaka płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w małe kawałki.
Mieszamy przyprawę do kurczaka z sokiem z cytryn oraz drobno posiekaną cebulą, a także solą i pieprzem. Wkładamy mięso kurczaka do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W woku lub szerokim rondlu rozgrzewamy na dużym ogniu olej i smażymy kurczaka na złoty kolor.
Kroimy drugą cebulę w piórka, zaś papryki i pomidory w nieduże kawałki. Mieszamy ze sobą i odkładamy.
Tuż przed podaniem należy wrzucić warzywa do kurczaka, pomieszać, ogrzać i przełożyć na talerz.


Shoarmę podajemy z ryżem lub pitą.

Zobacz także: Jak gotować ryż na patelni?

Redakcja poleca

REKLAMA