Przygotowanie egipskiej shoarmy w domowych warunkach nie musi być skomplikowane.
Wystarczy 1 kg mięsa z udek kurczaka (pozbawionych kości), 2 cebule, 2 zielone papryki, 2 pomidory, natka pietruszki, kilka ziaren czerwonego pieprzu, 2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka, sok z 2 cytryn, łyżeczka soli i szczypta pieprzu, kilka łyżek oleju do smażenia.
Zobacz także: Jak zrobić kurczaka z trawą cytrynową?
Kurczaka płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w małe kawałki.
Mieszamy przyprawę do kurczaka z sokiem z cytryn oraz drobno posiekaną cebulą, a także solą i pieprzem. Wkładamy mięso kurczaka do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W woku lub szerokim rondlu rozgrzewamy na dużym ogniu olej i smażymy kurczaka na złoty kolor.
Kroimy drugą cebulę w piórka, zaś papryki i pomidory w nieduże kawałki. Mieszamy ze sobą i odkładamy.
Tuż przed podaniem należy wrzucić warzywa do kurczaka, pomieszać, ogrzać i przełożyć na talerz.
Shoarmę podajemy z ryżem lub pitą.
Zobacz także: Jak gotować ryż na patelni?