ryby

Ryby w kuchni egipskiej - płastuga

Nie wiadomo dlaczego, ale jakoś płastuga nie kojarzy się dobrze. Choć przecież ryba ta jest bardzo smaczna i stanowi ciekawy punkt w kulinarnej kulturze Egiptu. Z drugiej jednak strony, mumie też nie kojarzą się dobrze, a przecież tysiące ludzi specjalnie przyjeżdża do Kairu, by je oglądać.
/ 07.01.2011 18:10
ryby

Zobacz także: Rybki na grill

Przygotowanie płastugi jest proste jak kamienny blok, z którego budowano piramidy.


Potrzeba: 6 filetów z płastugi, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 szklanki mleka, trochę mąki na panierkę oraz kilka pomidorów, natkę pietruszki i 2 cytryny.
Rybę myjemy w zimnej wodzie.
Mieszamy sól, pieprz i mleko w misce, a następnie wkładamy do niej filety.
Na talerz wysypujemy mąkę.
Rozgrzewamy na patelni olej, a gdy będzie gorący, wyjmujemy z mleka filet płastugi, panierujemy go w mące i kładziemy na olej.
Filety smażymy na złoto.
Podajemy z krojonymi pomidorami, skropione sokiem z cytryny i posypane pietruszką.

Zobacz także: Smażenie ryby - rady

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/03.06.2016 14:55
co jest egipskiego w tym przepisie?