Obiad wielkanocny - ponad 20 pomysłów na wyjątkowe potrawy wielkanocne

obiad wielkanocny fot. Adobe Stock, Aerial Mike
Potrawy wielkanocne to głównie dania mięsne (schab, polędwiczki, biała kiełbasa). Wielkanocny obiad nie obejdzie się bez żurku z jajkiem czy rosołu z kaczki. Prym wiodą też sałatki jajeczne oraz dodatki w postaci chrzanu czy ćwikły.
Edyta Liebert / 09.03.2022 10:37
obiad wielkanocny fot. Adobe Stock, Aerial Mike

Wielkanocny obiad zwykle różni się od tradycyjnego. Na stole królują mięsa na ciepło, faszerowane jajka, a także aromatyczne pasztety oraz sałatki. Pomimo że podczas okresu wielkanocnego zdecydowanie dominują przepisy na wielkanocne śniadanie, wielkanocny obiad może być prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Spis treści:

  1. Wielkanocny bulion wołowo-drobiowy
  2. Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i chrzanem
  3. Pieczony indyk ze szpinakiem
  4. Wielkanocny pieczony schab

Obiad wielkanocny - pierwsze danie

Wielkanocny obiad zaczyna się zwykle od podania ciepłej zupy. Po chwili od pojawienia się gości na stole pojawia się zazwyczaj waza z aromatyczną zupą — potrawy wielkanocne na obiad to też pełne smaku buliony, żurek czy kremy chrzanowe. Tradycyjny niedzielny rosół zazwyczaj jest drobiowy lub wołowy.

Wielkanocny bulion wołowo-drobiowy

W święta warto pozwolić zupie dłużej nasycać się w garnku smakami — spróbuj przepisu na bulion wołowy z dodatkiem drobiu. Możesz podawać go z kaszą manną lub niesłonym makaronem. 

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny (np. szponder, pręga), 
  • 0,5 kości wołowych bez szpiku,
  • 0,5 kg dag udek drobiowych,
  • 5l wody (orientacyjnie),
  • duży pęczek włoszczyzny,
  • 3 kawałki grzybów suszonych,
  • 3 suszone śliwki,
  • ziele angielskie,
  • ćwiartka kapusty,
  • natka pietruszki,
  • pieprz w ziarnach,
  • 4 liście laurowe,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion wołowy wymaga włożenia mięsa do zimnej wody i doprowadzenia jej do wrzenia. Następnie zagotowaną wodę wraz z szumowinami wylej i zalej mięso ponownie zimną wodą. Zagotuj.
  2. Do gotującej się wody dodawaj obrane warzywa, przyprawy, grzyby i śliwki. 
  3. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień, by wywar tylko lekko pracował na ogniu
  4. Pozostaw rosół w spokoju — nie mieszaj go łyżką!
  5. Drób wyjmij po 1,5h od momentu zagotowania — podobnie możesz zrobić z warzywami.
  6. Czas gotowania się mięsa wołowego w rosole na małym ogniu to 3-4 godziny, czyli do miękkości. 

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i chrzanem

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby żurek wykorzystany podczas śniadania podać także na obiad. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • ok. 500 g surowej białej kiełbasy
  • pęczek włoszczyzny
  • średniej wielkości cebula
  • ok. 1/2 litra zakwasu na żurek
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • ugotowane jajka
  • 1-2 sztuki suszonych grzybów
  • świeżo starty chrzan

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa i włóż do dużego garnka. Wlej ok. 1.5 litra wody, a następnie zagotuj i zmniejsz ogień, aby całość powoli się gotowała (jak mawiają babcie - "niech tylko pyrka"). Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut.
  2. Dodaj dobrze opłukaną kiełbasę, grzyby i gotuj wszystko razem przez 15-20 minut. Kiełbasę możesz dodatkowo pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
  3. Przecedź cały wywar, pozostawiają warzywa i bulion osobno.
  4. Dodaj dobrze wymieszany zakwas do bulionu (małymi porcjami w ilości wedle uznania) i dokładnie wymieszaj, aby całość dobrze się połączyła. Gotuj jeszcze kilka minut, aż zupa zgęstnieje. Następnie dopraw przyprawami. Opcjonalnie możesz także zabielić żurek odrobiną śmietany.
  5. Podawaj z pokrojoną kiełbasa i ugotowanymi jajkami, a także świeżym chlebem oraz startym chrzanem.

wielkanocny obiad żurek
fot. Wielkanocny żurek z białą kiełbasą/Adobe Stock, Ryba Sisters

Tak przygotowany żurek to idealna propozycja na wielkanocny obiad.

Obiad wielkanocny - drugie danie 

Nie da się ukryć, że obiad wielkanocny mięsem stoi - najpopularniejszym wyborem jest schab pieczony czy faszerowana pierś z indyka. Jeśli pierwszą obiadową potrawą wielkanocną był żurek z kiełbasą i jajkiem, to na drugie danie nie podawaj pieczonej kiełbasy z chrzanem czy ćwikłą, bo co za dużo, to niezdrowo.

Stosuj się do zasady, że jeśli jedno danie wymagało od ciebie dużo wysiłku i czasu (np. bulion wołowy, krem z chrzanu), to drugie niech będzie mniej pracochłonne.

Pieczony indyk ze szpinakiem

Indyk to bardzo delikatne i chude mięso, a więc będzie świetnym uzupełnieniem nieco bardziej tłustego żurku z dodatkiem kiełbasy czy boczku. Aby go przygotować, potrzebujesz:

  • ok. 800 g piersi z indyka
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 150 g startego żółtego sera
  • świeży tymianek
  • ok. 40 g masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Mięso z indyka dokładnie umyj, osusz i delikatnie rozbij. Posyp solą i pieprzem.
  3. Na maśle podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki, a następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodaj gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz, a także połowę startego sera. Dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj śmietanę i wszystko dokładnie połącz.
  5. Nałóż farsz na pierś z indyka, a następnie zawiń w rulon. Możesz dodatkowo zabezpieczyć całość specjalnymi szpikulcami do mięs albo wykałaczkami.
  6. Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzch ułóż tymianek i posyp całość pozostałym serem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50-60 minut.

Obiad na wielkanoc pieczony indyk
fot. Pieczony indyk ze szpinakiem/Adobe Stock, Kamila Cyganek

Wielkanocny pieczony schab

Warto postawić na klasyczny schab pieczony w niskiej temperaturze. Jest miękki i soczysty. Sekretem jest brak soli i długie pieczenie (włóż go do piekarnika na ok. 4 godziny przed przybyciem gości). Możesz go podać z ziemniakami lub kluskami śląskimi z dodatkiem surówki.

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • pół opakowania ziół prowansalskich lub tymianku,
  • biały pieprz (lub ziołowy).

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę: czosnek posiekaj drobno wraz z ziołami prowansalskimi, dodaj biały pieprz i rozcieraj całość nożem na desce. 
  2. Nastaw piekarnik na 80°C.
  3. Schab umyj, oczyść i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Wetrzyj w mięso przyprawy z czosnkiem i odstaw.
  4. Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym. Połóż na niej mięso i obsmażaj do uzyskania złotego koloru. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne, włóż do niego schab na 3,5-4 godziny w zależności od tego, czy kawałek schabu jest bardziej wąski, czy szeroki. 

obiad wielkanocny schab pieczony
fot. Pieczony wielkanocny schab/Adobe Stock, zi3000

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.04.2014.

Sprawdź 20 innych pomysłów na wielkanocny obiad:

Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką przygotujesz w zaledwie 20 minut. Podawaj je z koperkiem lub szczypiorkiem i, obowiązkowo, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Pasztet wieprzowy - przepis na pasztet wieprzowy na Wielkanoc i nie tylko
Pasztet wieprzowy - przepis na pasztet wieprzowy na Wielkanoc i nie tylko
Na pasztet wieprzowy wybierz mięso lekko poprzerastane tłuszczem - dobra będzie karkówka, łopatka, szynka, brzuch wieprzowy. Pasztet wieprzowy na święta doskonale smakuje z dodatkiem słoniny i wątróbki.
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Chrzan z jajkiem - prosty przepis na domowy, wielkanocny dodatek do dań
Chrzan z jajkiem - prosty przepis na domowy, wielkanocny dodatek do dań
Chrzan z jajkiem doprawiony gęstą śmietaną, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem to niezastąpiony dodatek do wielkanocnych dań. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Skrzydełka w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
Skrzydełka w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
Skrzydełka w miodzie to doskonałe danie na grilla lub w przypadku niepogody – do upieczeniu w piekarniku. Dodaj do nich musztardy oraz słodkiej papryki.
Indyk na słodko - przepis składniki i przygotowanie
Indyk na słodko - przepis składniki i przygotowanie
Świetny pomysł na indyka na słodko!
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekana biała kiełbasa to niestandardowy pomysł na wielkanocne danie!
Rolada z indyka - przepis składniki i przygotowanie
Rolada z indyka - przepis składniki i przygotowanie
Delikatne mięso indyka z apetycznym farszem.
Szynka pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Szynka pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Wyborne mięso, idealne np. na Wielkanoc. Przygotuj ją kilka dni wcześniej!
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Jedno z najwyborniejszych wielkanocnych mięs.
Schabowe inaczej - przepis składniki i przygotowanie
Schabowe inaczej - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczne schabowe z pomidorkami koktajlowymi i cebulką.
Mostek cielęcy faszerowany - przepis składniki i przygotowanie
Mostek cielęcy faszerowany - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na wykwintny, odświętny obiad - zachwyci twoich gości!
Polędwiczki w orzechach - przepis składniki i przygotowanie
Polędwiczki w orzechach - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintne, ale proste w przygotowaniu.
Kurczak z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie
Kurczak z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na pyszny obiad - dodatki możesz zmieniać według uznania.
Potrawka z warzywami - przepis, składniki i przygotowanie
Potrawka z warzywami - przepis, składniki i przygotowanie
Pomysł na obiad, który oczaruje twoją rodzinę! Do potrawy możesz dodać również inne warzywa - według własnych upodobań.
Kurczak w ziołach - przepis, składniki i przygotowanie
Kurczak w ziołach - przepis, składniki i przygotowanie
Świetna inspiracja na obiad dla całej rodziny!
Karkówka - przepis, składniki i przygotowanie
Karkówka - przepis, składniki i przygotowanie
Delikatne mięso z chrupiącą skórką!
Kotlety z pieczarkami
Kotlety z pieczarkami
Nowy pomysł na tradycyjne kotlety - koniecznie spróbuj!