Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie

Jedno z najwyborniejszych wielkanocnych mięs.
Weronika Kwaśniak / 19.03.2014 11:13
DRUKUJ PRZEPIS
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1, 5 kg szynki

Farsz:

  • 2 cebule
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 30 dag zielonego groszku
  • 1 pęczek natki
  • 1 czubate łyżki parmezanu
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki masła
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na szynkę pieczoną z warzywami!

  1. Mięso natrzyj solą i pieprzem.
  2. Odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Groszek rozmroź.
  4. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
  5. Przesmaż na maśle.
  6. Wymieszaj z groszkiem, parmezanem, posiekaną natką.
  7. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  8. Połową farszu nadziej mięso. Zaszyj.
  9. Ułóż w foremce, polej kilkoma łyżkami oleju i piecz w 185 stopniach przez godzinę i 20 minut.
  10. Resztę farszu rozgnieć widelcem lub lekko zmiksuj z jajkami oraz bułką tartą.
  11. Tak powstałą masą obłóż mięso i piecz kolejne 15-20 minut.
  12. Podawaj np. z mini pomidorkami duszonymi z plasterkami szalotki.

Sprawdź inne przepisy na mięsa wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS