POLECAMY

Ziemniaczana baba z oliwkami

. Doskonale smakuje z sosem tzatziki.

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- chili
- pęczek koperku
- 3 łyżki zielonych oliwek
- olej

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, odcedzić, osuszyć, utłuc lub przepuścić przez praskę, ostudzić; cebule obrać, posiekać, zeszklić na oleju; ziemniaki zmiksować ze śmietaną, żółtkami i cebulą; białka ubić na sztywną pianę; koperek opłukać, osuszyć, posiekać; masę ziemniaczaną wymieszać z koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i chili; delikatnie połączyć z pianą i osączonymi oliwkami; żaroodporną, okrągłą misę nasmarować olejem, przełożyć do niej masę, wygładzić powierzchnię; piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

Rada
Do tej baby ziemniaczanej można też dodać trochę ziół prowansalskich i posiekany ząbek czosnku. Doskonale smakuje z sosem tzatziki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)