Sos pomidorowy

Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebule. Garnek zestawić z kuchenki. Otworzyć puszkę, wylać jej zawartość do sita, ułożonego na garnku, i przetrzeć. Można też wlać zawartość puszki bez przecierania, rozdrabniając pomidory widelcem.

Składniki

  • Puszka pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 małe cebule,
  • ząbek czosnku do smaku,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,
  • ocet winny.

Sposób przygotowania

Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebule. Garnek zestawić z kuchenki. Otworzyć puszkę, wylać jej zawartość do sita, ułożonego na garnku, i przetrzeć. Można też wlać zawartość puszki bez przecierania, rozdrabniając pomidory widelcem. Wymieszać cebulę z przecierem, doprawić solą, cukrem, pieprzem oraz octem. Zagotować. Sos nadaje się do makaronu, ryżu, pulpetów z mielonego mięsa. Przed podaniem potrawę można posypać posiekaną, świeżą bazylią.

Pulpety w sosie pomidorowym - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
amaszka/2 miesiące temu
Ja tez bardzo lubię ich sosy, a najbardziej makarony, nigdy mi sie nie rozgotowały nie nie skleiły, zawsze dobrze smakują.
Gość We-Dwoje.pl/4 miesiące temu
Jak nie mam czasu to kupuje gotowy boloński od Primo Gusto, jest przepyszny, bez żadnych konserwantów. A jak mam czas to kupuje tej samej firmy pomidory w kartonie bardzo aromatyczne , smaczne , słodkie przyprawiam po swojemu.