Pyzy nadziewane mięsem

Proste i można się cieszyć robieniem ich cały rok!

Pyzy nadziewane mięsem
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 5-10 dag mąki
- sól i pieprz
- cebula
- 30 dag wołowiny upieczonej lub ugotowanej
- łyżka oleju
- boczek wędzony i mała cebulka do polania klusek

Połowę ziemniaków ugotować, zemleć. Resztę zetrzeć, odcisnąć sok i go odstawić. Połączyć jedne i drugie ziemniaki. Sok z wierzchu zlać i dodać pozostałą na dnie skrobię, mąkę i jajko, wyrobić ciasto. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Ugotowane lub upieczone mięso zemleć, dodać cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Z ciasta formować placuszki, na każdym położyć łyżeczkę farszu, zlepić. Wrzucać kluski do osolonego wrzątku, gotować 12-15 minut, polać podsmażonym boczkiem i cebulką.
Kutia wigilijna - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)