POLECAMY

Kalafior w sosie

Wiosenny kalafiorek na deser lub przekąskę

Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- sól 
- cukier
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki startego parmezanu
- biały pieprz
- listki bazylii

Kalafior oczyścić, opłukać (można podzielić na różyczki). Włożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli i szczyptu cukru, ugotować. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę, przesmażyć, mieszając. Zasmażkę rozprowadzić szklanką przestudzonego wywaru z kalafiora. Dodać śmietanę i parmezan, wymieszać, chwilę podgotować. Sos zdjąć z ognia. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną bazylią. Polać nim osączony kalafior.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)