POLECAMY

Faszerowane kalarepki

Możesz je przygotować zarówno z warzywami jak i w wersji dla mięsożerców

Przygotowanie i pieczenie 1 godz. * 1 porcja – ok. 190 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 4 duże kalarepki
- 15 dag pieczarek
- 2 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki śmietany
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- pół szklanki bulionu, może być z kostki
- sól
- pieprz


Sposób wykonania:
1. Kalarepki opłucz, osusz, obierz, zetnij „czapeczkę”, wydrąż miąższ, pozostawiając 5 mm ścianki.

2. Miąższ posiekaj, uduś na maśle razem z posiekanymi lub startymi na jarzynowej tarce pieczarkami. Dodaj bułkę tartą, śmietanę, połowę posiekanego koperku, żółtka, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.

3. Wydrążone kalarepki i „czapeczki” wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10 min, osącz, ostudź.

4. Przygotowanym farszem napełnij kalarepki, przykryj „czapeczkami”, podlej bulionem.

5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 30 min w temperaturze 180 st. C, posyp pozostałym koperkiem.

Dla mięsożerców: Świetnym farszem do kalarepek będzie mielone wieprzowe mięso. Dodaj je zamiast pieczarek i piecz 40 min.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)