Jaka dynia na zupę, a jaka do ciasta i przetworów? Rodzaje dyni i ich zastosowania

Rodzaje dyni fot. Adobe Stock
Najlepsza dynia na zupę to np. piżmowa lub hokkaido. Inne rodzaje dyni to np. japońska (idealna do deserów), a także makaronowa (świetna jako zamiennik makaronu).
Weronika Kwaśniak / 18.09.2020 12:58
Rodzaje dyni fot. Adobe Stock

Chociaż dynia kojarzy się wszystkim po prostu z okrągłym, pomarańczowym warzywem, w sklepach i warzywniakach możemy znaleźć kilka rodzajów dyni. Zazwyczaj jest to dynia hokkaido, makaronowa, japońska lub piżmowa.

Spis treści:

  1. Dynia makaronowa
  2. Dynia piżmowa
  3. Dynia hokkaido
  4. Dynia kabocha

Dynia makaronowa

dynia makaronowa

fot. Adobe Stock

Niewielka japońska dynia. Czym się charakteryzuje?

  • Dynia makaronowa zazwyczaj jest dość niewielka i podłużna.
  • Przeciętna waga to 1-1,5 kg.
  • Kolor skórki może być bardzo różny - pomarańczowy, żółty, a nawet zielonkawy.
  • Smak dyni makaronowej nie wyróżnia się niczym szczególnym. Swoją popularność zawdzięcza ona konsystencji - ugotowany miąższ rozpada się, tworząc nitki, które wyglądem przypominają makaron. Dzięki temu osoby na diecie bezglutenowej mogą cieszyć się apetycznym spaghetti! Tej dyni lepiej nie używać do zup, deserów i innych dań. Najlepiej sprawdza się właśnie jako główny składnik smacznego spaghetti z dyni makaronowej, w innych przypadkach jej struktura może być problematyczna.

dynia makaronowa po przekrojeniufot. Adobe Stock

Dynia piżmowa

dynia piżmowa

fot. Adobe Stock

Dynia piżmowa wygląda dość zabawnie - kształtem przypomina ogromną gruszkę. Co ją charakteryzuje?

  • Gruszkowata forma to chyba najbardziej wyróżniająca cecha. Kolor i konsystencja mogą być rozmaite - od zielonkawych, poprzez żółte, aż po złocistopomarańczowe.
  • Miąższ dyni piżmowej nie ma włókien, a smak opisuje się jako słodkawy. Dlatego ten rodzaj dyni jest idealny do wszystkiego: jako baza zup, zapiekanek, jako podstawowy składnik chleba, muffinów, bułeczek, ciastek, ciast i innych deserów. Można też przyrządzać z niej koktajle!
  • Dynię piżmową najpierw należy przekroić pośrodku - przeciąć ją pomiędzy "szyją", a dolną, bardziej rozłożystą częścią.

Dynia hokkaido

dynia hokkaido

fot. Adobe Stock

Pochodzi z Japonii i jak na Azjatkę przystało, jest bardzo zgrabna i malutka. Co jeszcze można o niej powiedzieć?

  • Skóra dyni hokkaido jest ciemnopomarańczowa, a miąższ złotawy.
  • To jedyny rodzaj dyni, który ma tak miękką skórkę, że niektórzy postanawiają nawet jej nie obierać. Należy wtedy pamiętać o dokładnym wyszorowaniu warzywa!
  • Hokkaido świetnie nadaje się do gotowania na parze. Poza tym pasuje do wszystkiego - jako baza dyniowej zupy, ciasta lub zapiekanki. Według subiektywnych odczuć naszej redakcji, hokkaido to najlepsza dynia na zupę.

Japońska kabocha

dynia kabocha

fot. Fotolia

Ten rodzaj dyni łatwo rozpoznać - skóra zawsze jest zielona. Również pochodzi z Japonii, ale jej rozmiary są nieco większe. Co poza tym ją charakteryzuje?

  • Chociaż z zewnątrz ciemnozielona, wnętrze dyni jest pomarańczowe.
  • To rodzaj dyni o najsłodszym smaku. Miąższ jest pozbawiony włókien.
  • Ze względu na walory smakowe, kabocha nie jest odpowiednia do zup, sosów czy innych słonych dań. Świetnie sprawdzi się jako baza deserów - można z niej przygotować dyniowy sernik, muffiny, ciasteczka lub inny słodki przysmak.

Sprawdź nasze przepisy na dania z różnymi rodzajami dyni:

Redakcja poleca

REKLAMA