Liczba porcji: 1
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- espresso,
- 3 łyżeczki zmiksowanego miąższu dyni,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 1/4 łyżeczki olejku waniliowego (dobrze sprawdzi się też migdałowy lub rumowy),
- dwie szczypty cynamonu,
- odrobina sproszkowanego imbiru,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- szczypta kardamonu,
- 3/4 kubka mleka,
- bita śmietana do dekoracji.
Przygotowanie:
Dzięki temu przepisowi, możesz uzyskać idealną i prawdziwą Pumpkin Spice Latte. Dyniowa kawa jest intrygująca w smaku dzięki przyprawom - nie każdemu przypadnie do gustu, ale warto wypróbować tę recepturę.
- Przyrządź espresso.
- Mleko podgrzej i spień ręcznym spieniaczem.
- Wszystkie przyprawy potrzebne do przyrządzenia Pumpkin Spice Latte, wymieszaj w małej miseczce.
- W blenderze umieść mus dyniowy, mleko, espresso, olejek waniliowy oraz 1/2 przygotowanych przypraw.
- Składniki na dyniową latte dokładnie zblenduj - w kawie nie powinny znaleźć się kawałki dyni.
- Pumpkin Spice Latte przelej do kubka lub filiżanki. Najlepiej zrobić to przez sitko, aby do kawy nie wpadły ewentualne cząsteczki miąższu z dyni.
- Dyniowe latte udekoruj bitą śmietaną, na wierzch wysyp resztę mieszanki przyprawowej.
Co zrobić z dyni: Dynia w occie - przepis na pyszną dynię marynowanąDżem z dyni i pomarańczyZdrowy i aromatyczny ketchup z dyni