Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte idealna na jesień

Kawa o zapachu jesieni ma korzenny aromat, posmak imbiru, cynamonu, kardamonu. Pumpkin Spice Latte to kawa idealna na chłodne dni - rozgrzewa i otula smakiem.
Weronika Kwaśniak / 15.09.2020 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte idealna na jesień fot. Fotolia
Liczba porcji: 1
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • espresso,
  • 3 łyżeczki zmiksowanego miąższu dyni,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1/4 łyżeczki olejku waniliowego (dobrze sprawdzi się też migdałowy lub rumowy),
  • dwie szczypty cynamonu,
  • odrobina sproszkowanego imbiru,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • szczypta kardamonu,
  • 3/4 kubka mleka,
  • bita śmietana do dekoracji.
Przygotowanie:

Dzięki temu przepisowi, możesz uzyskać idealną i prawdziwą Pumpkin Spice Latte. Dyniowa kawa jest intrygująca w smaku dzięki przyprawom - nie każdemu przypadnie do gustu, ale warto wypróbować tę recepturę.

  1. Przyrządź espresso.
  2. Mleko podgrzej i spień ręcznym spieniaczem.
  3. Wszystkie przyprawy potrzebne do przyrządzenia Pumpkin Spice Latte, wymieszaj w małej miseczce.
  4. W blenderze umieść mus dyniowy, mleko, espresso, olejek waniliowy oraz 1/2 przygotowanych przypraw.
  5. Składniki na dyniową latte dokładnie zblenduj - w kawie nie powinny znaleźć się kawałki dyni. 
  6. Pumpkin Spice Latte przelej do kubka lub filiżanki. Najlepiej zrobić to przez sitko, aby do kawy nie wpadły ewentualne cząsteczki miąższu z dyni.
  7. Dyniowe latte udekoruj bitą śmietaną, na wierzch wysyp resztę mieszanki przyprawowej.

Co zrobić z dyni: Dynia w occie - przepis na pyszną dynię marynowanąDżem z dyni i pomarańczyZdrowy i aromatyczny ketchup z dyni

DRUKUJ PRZEPIS