Składniki:
- 800 g miąższu dyni
- 150 g mąki
- jajko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 50 g masła
- opcjonalnie: 8 listków szałwii
- 50 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dyniowe gnocchi: oto pomysł prosto ze słonecznej Italii! Gnocchi są włoskim odpowiednikiem naszych kopytek. Można je serwować samodzielnie albo jako dodatek do dań obiadowych!
- Miąższ dyni włóż do naczynia żaroodpornego i lekko przykryj folią aluminiową. Piecz w 175 stopniach przez 30 minut.
- Kiedy dynia wystygnie, zetrzyj ją na tarce (jeśli nie masz czasu, możesz ewentualnie zblendować).
- Przełóż dynię na stolnicę (lub po prostu czysty blat). Dopraw przyprawami. Dodaj jajko.
- Dodaj przesianą mąkę.
- Zagnieć gładkie ciasto. Konsystencja powinna być zwarta, nie lejąca - masa nie powinna przyklejać się do palców.
- Z masy stwórz długie wałeczki. Podsyp je lekko mąką i pokrój na małe kluseczki.
- Gotuj dyniowe gnocchi we wrzącej, osolonej wodzie. Czekaj, aż wypłyną na powierzchnię.
- Szałwię (jeśli lubisz i chcesz jej użyć) możesz lekko podsmażyć na maśle - w ten sposób powstanie rodzaj "okrasy".
- Gotowe gnocchi podawaj posypane parmezanem.