Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni,
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- śmietana,
- oliwa z oliwek,
- prażone pestki dyni.
Przyprawy:
- mielony imbir,
- ostra papryka (opcjonalnie),
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie),
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
Krem z dyni to jedna z najpopularniejszych zup w sezonie jesienno-zimowym. Jest kremowa, aksamitna, pożywna, także dzięki właściwościom leczniczym dyni, bardzo zdrowa.
Można do niej dodać szczyptę korzennych przypraw, np. imbiru i gałki muszkatołowej, dzięki którym będzie bardziej rozgrzewająca. Odrobina czosnku i ostrej papryki doda jej wyrazistego smaku. Poznaj łatwy i szybki przepis na tę wyśmienitą zupę.
Jak zrobić krem z dyni?
- Wydrąż miąższ z dyni i pokój go na małe kawałki, które będzie można później łatwo zmiksować.
- Obierz marchewkę, cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki.
- W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Podsmaż warzywa wraz z przyprawami.
- Po kilku minutach, zalej całość bulionem, a następnie gotuj pod przykryciem do miękkości.
- Dopraw do smaku.
- Całość zmiksuj.
- Podawaj z odrobiną śmietany i podprażonymi pestkami dyni.
Więcej przepisów z dynią:
Zupa z dyni - łatwy przepis
79 pomysłów na potrawy z dyni