Krem z dyni - kremowy i pyszny. Zobacz najlepszy przepis

Krem z dyni to łatwa, zdrowa i smaczna zupa. Jej smak można wzbogacić korzennymi przyprawami. Oto przepis, który wszystkim przypadnie do gustu.
Marta Kosakowska / 15.11.2019 11:16
DRUKUJ PRZEPIS
Krem z dyni - kremowy i pyszny. Zobacz najlepszy przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg miąższu z dyni,
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • śmietana,
  • oliwa z oliwek,
  • prażone pestki dyni.

Przyprawy:

  • mielony imbir,
  • ostra papryka (opcjonalnie),
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie),
  • pieprz i sól.
Przygotowanie:

Krem z dyni to jedna z najpopularniejszych zup w sezonie jesienno-zimowym. Jest kremowa, aksamitna, pożywna, także dzięki właściwościom leczniczym dyni, bardzo zdrowa.

Można do niej dodać szczyptę korzennych przypraw, np. imbiru i gałki muszkatołowej, dzięki którym będzie bardziej rozgrzewająca. Odrobina czosnku i ostrej papryki doda jej wyrazistego smaku. Poznaj łatwy i szybki przepis na tę wyśmienitą zupę.

Jak zrobić krem z dyni?

  1. Wydrąż miąższ z dyni i pokój go na małe kawałki, które będzie można później łatwo zmiksować.
  2. Obierz marchewkę, cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki.
  3. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Podsmaż warzywa wraz z przyprawami.
  4. Po kilku minutach, zalej całość bulionem, a następnie gotuj pod przykryciem do miękkości.
  5. Dopraw do smaku.
  6. Całość zmiksuj.
  7. Podawaj z odrobiną śmietany i podprażonymi pestkami dyni.

Więcej przepisów z dynią:
Zupa z dyni - łatwy przepis
79 pomysłów na potrawy z dyni

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)