Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek.
Przyprawy:
- słodka i ostra papryka,
- pieprz i sól,
- kurkuma (opcjonalnie),
- natka pietruszki (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Powszechnie znane są właściwości lecznicze dyni. To niepozorne warzywo jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Zupa z dyni jest zdrowa i zawiera sporo wartości odżywczych, dzięki dodatkowi ziemniaków - doskonale syci. Można podać do niej chrupiące grzanki i natkę pietruszki, a także skropić odrobiną oliwy. Trudno o bardziej rozgrzewające i pożywne danie na chłodne dni.
Jak zrobić zupę z dyni?
- Rozpocznij od wydążenia miąższu dyni. Pokrój go w średniej wielkości kostkę.
- Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Wszystkie warzywa pokrój, a następnie gotuj w bulionie, aż będą al dente (około 15 minut).
- Następnie dodaj do wywaru dynię oraz przyprawy do smaku. Gotuj do miękkości. Jeśli chcesz, możesz zmiksować zupę na aksamitny krem z dyni.
- Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i odrobiną oliwy z oliwek. Danie możesz uzupełnić grzankami.
Więcej przepisów z dynią:
79 pomysłów na potrawy z dyni
Przepis na dynię w occie