Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 1,2 kg dyni (najlepiej hokkaido)
- cebula
- szklanka kaszy kuskus
- 2 papryki - najlepiej żółta i czerwona
- podwójna pierś z kurczaka
- natka pietruszki
- starty ser żółty
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- olej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dynię zapiekaną z kuskusem, piersią kurczaka i warzywami! Najlepiej wykorzystać odmianę hokkaido, która jest najbardziej miękka i delikatna, dlatego świetnie nadaje się do podpiekania.
- Dynię przekrój na 4 części, usuń miąższ i pestki. Jeśli nie używasz odmiany hokkaido, raczej pozbądź się też skóry.
- Czosnek i cebulę obierz, posiekaj.
- Umyj paprykę i pokrój.
- Pierś kurczaka umyj i pokrój w kostkę.
Dynia marynowana - przepis video
- Czosnek, cebulę, paprykę i pierś kurczaka przesmaż na oleju. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Kuskus zalej wrzącą, osoloną wodą w proporcjach 1:1.
- Odstaw na 5 minut.
- Podsmażony farsz wymieszaj z kuskusem.
- Łódeczki z dyni nadziej farszem.
Ciasto dyniowe - przepis na pyszny deser z dyni
- Blaszkę skrop olejem, ułóż na niej dynię. Na wierzch nałóż starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki.
- Zapiekaj 40 minut w 190 stopniach.