Sos dyniowy na zimę do słoików - pyszny i sprawdzony przepis

Sos dyniowy wykorzystasz jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów. Możesz go również wykorzystać jako bazę do sosu do makaronu, pizzy lub ziemniaków.
Weronika Kwaśniak / 05.10.2021 18:02
DRUKUJ PRZEPIS
Sos dyniowy na zimę do słoików - pyszny i sprawdzony przepis fot. Adobe Stock, annapustynnikova
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 kg dyni,
  • 1 kg cebuli,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Sos dyniowy z dodatkiem suszonej bazylii i oregano zachwyci wszystkich miłośników pizzy i makaronów.

Ale tę samą bazę możesz doprawić również korzennymi przyprawami - goździkami, cynamonem i anyżem. Otrzymasz wtedy doskonały dodatek do pasztetów czy pieczonych mięs, który podbije serca gości przy świątecznym stole.

Sos dyniowy możesz zapasteryzować i przechowywać w słoikach przez całą zimę.

  1. W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. 
  2. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do cebuli i chwilę przesmaż.
  3. Dodaj czosnek, koncentrat i wszystkie przyprawy. Wymieszaj całość.
  4. Dodaj ocet, bulion i gotuj sos dyniowy pod przykryciem przez 20 minut.
  5. Zmiksuj całość blenderem i przełóż sos dyniowy do wyparzonych wcześniej słoików.
  6. Pasteryzuj przez 15 minut.

Czytaj także:
Przepis na kopytka z dyni
Przepis na dżem z dyni i jabłek
Przepis na frytki z dyni
Przepis na kompot z dyni
Przepis na nalewkę z dyni

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA