Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 kg dyni,
- 1 kg cebuli,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 100 ml octu jabłkowego,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Sos dyniowy z dodatkiem suszonej bazylii i oregano zachwyci wszystkich miłośników pizzy i makaronów.
Ale tę samą bazę możesz doprawić również korzennymi przyprawami - goździkami, cynamonem i anyżem. Otrzymasz wtedy doskonały dodatek do pasztetów czy pieczonych mięs, który podbije serca gości przy świątecznym stole.
Sos dyniowy możesz zapasteryzować i przechowywać w słoikach przez całą zimę.
- W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do cebuli i chwilę przesmaż.
- Dodaj czosnek, koncentrat i wszystkie przyprawy. Wymieszaj całość.
- Dodaj ocet, bulion i gotuj sos dyniowy pod przykryciem przez 20 minut.
- Zmiksuj całość blenderem i przełóż sos dyniowy do wyparzonych wcześniej słoików.
- Pasteryzuj przez 15 minut.
Czytaj także:
Przepis na kopytka z dyni
Przepis na dżem z dyni i jabłek
Przepis na frytki z dyni
Przepis na kompot z dyni
Przepis na nalewkę z dyni