Składniki:
- niewielka dynia
- łyżeczka chili w płatkach
- oliwa z oliwek
- bochenek chleba, najlepiej żytniego
- 5 ząbków czosnku
- opcjonalnie konfitura według uznania: np. z żurawiny lub wiśni
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bruschettę z dynią i konfiturą! To przekąska idealna na wiele okazji - my polecamy ją szczególnie na jesienne spotkanie ze znajomymi. Jeśli nie lubisz nietypowych połączeń smaków, zrezygnuj z konfitury! Możesz też zastąpić ją np. serem feta.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Dynię przekrój, usuń gniazdo nasienne. Pokrój na kawałki i rozłóż na blaszce.
- Rozgnieć czosnek i dodaj do dyni.
- Dodaj także sól, pieprz i chili. Skrop dynię oliwą.
- Piecz przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka i złocista.
- Chleb pokrój i opiekaj na patelni grillowej, aż się zezłoci.
- Każdą grzankę posmaruj potem czosnkiem - podziel upieczone ząbki na mniejsze cząstki i rozgnieć je na kromkach.
Bruschetta z serem halloumi i sosem teriyaki
- Ostudź dynię, wyjmij miąższ łyżką i rozsmaruj go na grzankach.
- Na wierzch dyni nanieś konfiturę lub ser feta, w zależności od tego, jaką kombinację preferujesz.