Placki dyniowe - przepis, który zawsze się udaje

Placki dyniowe możesz przyrządzić również w wersji na słodko - pomiń wtedy dodatek czosnku, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, słodkiej papryki i chili, a zamiast nich dodaj cynamon i cukier.
Weronika Kwaśniak / 18.08.2020 09:59
DRUKUJ PRZEPIS
Placki dyniowe - przepis, który zawsze się udaje Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 szklanki dyni startej na tarce,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta chilli,
  • słodka papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
Przygotowanie:

Warto skorzystać z sezonu na dynię - pierwsze okazy pojawiają się już w sierpniu. Jeden z klasyków to placki dyniowe, które najlepiej serwować z domowym sosem czosnkowym albo gęstą salsą. Oprócz dyni, do placków możesz dodać także trochę startej na tarce cukinii.

  1. Cebulę zetrzyj na tarce.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj.
  3. Startą dynię połącz z cebulą i przeciśniętym czosnkiem, dodaj jajka, mąkę, wszystkie przyprawy i razem wymieszaj. Uwaga - jeśli ciasto na placki dyniowe będzie za rzadkie, dodaj do niego więcej mąki.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki dyniowe na złoty kolor. Odsącz każdy placuszek na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zobacz więcej przepisów z dyni:
Pumpkin Pie - ciasto dyniowe
Dyniowe kopytka - przepis
Krem z dyni - przepis
Przetwory z dyni - dżem z dyni, dynia marynowana i inne
Potrawy z dyni - 79 przepisów
Ketchup z dyni - przepis
Dżem z dyni - przepis
Dynia w occie - przepis
Dynia makaronowa - przepisy
Dynia piżmowa - przepisy
Ciasto dyniowe - w wersji fit i nie tylko

DRUKUJ PRZEPIS