Składniki:
- 4 szklanki dyni startej na tarce,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta chilli,
- słodka papryka,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,
- olej,
Przygotowanie:
Warto skorzystać z sezonu na dynię - pierwsze okazy pojawiają się już w sierpniu. Jeden z klasyków to placki dyniowe, które najlepiej serwować z domowym sosem czosnkowym albo gęstą salsą. Oprócz dyni, do placków możesz dodać także trochę startej na tarce cukinii.
- Cebulę zetrzyj na tarce.
- Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj.
- Startą dynię połącz z cebulą i przeciśniętym czosnkiem, dodaj jajka, mąkę, wszystkie przyprawy i razem wymieszaj. Uwaga - jeśli ciasto na placki dyniowe będzie za rzadkie, dodaj do niego więcej mąki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki dyniowe na złoty kolor. Odsącz każdy placuszek na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Zobacz więcej przepisów z dyni:
Pumpkin Pie - ciasto dyniowe
Dyniowe kopytka - przepis
Krem z dyni - przepis
Przetwory z dyni - dżem z dyni, dynia marynowana i inne
Potrawy z dyni - 79 przepisów
Ketchup z dyni - przepis
Dżem z dyni - przepis
Dynia w occie - przepis
Dynia makaronowa - przepisy
Dynia piżmowa - przepisy
Ciasto dyniowe - w wersji fit i nie tylko