Bułeczki drożdżowe z dyni - przepis składniki i przygotowanie

Bułeczki drożdżowe z dyni są proste w przygotowaniu, a do tego... przepyszne!
Weronika Kwaśniak / 16.09.2016 05:39
DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki drożdżowe z dyni - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej typu 650)
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki miodu
  • 15 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki zmiksowanej dyni
  • żółtko
  • oliwa z oliwek
  • do posypania opcjonalnie: sezam, pestki dyni
  • 1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bułeczki drożdżowe z dyni! Są idealne na słodko, np. posmarowane dżemem lub masłem orzechowym, ale świetnie sprawdzą się również w wersji na słono.

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj z solą.
  2. Drożdże pokrusz i przesyp do miseczki. Posyp je cukrem.
  3. Wymieszaj rozczyn z kilkoma łyżeczkami mleka (powinno być ciepłe, ale nie gorące!).

Jak zrobić naleśniki dyniowe?

  1. Odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły "pracować".
  2. Po upływie wyznaczonego czasu, do mąki i soli dodaj powoli drożdże. Wymieszaj.
  3. Dodaj do masy zmiksowaną dynię, łyżkę oliwy, miód, a także pozostałą część mleka.

Dżem z dyni

  1. Wyrób z masy ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, możesz dosypać więcej mąki.
  2. Ciasto odstaw na 2 godziny w ciepłe i suche miejsce, aby wyrosło. Pamiętaj, że miska powinna być przykryta ściereczką!
  3. Po upływie wyznaczonego czasu z ciasta formuj małe bułeczki.
  4. Blachę wysyp odrobiną mąki i ułóż na niej bułki.

Jak zrobić chleb z dyni?

  1. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut, aby ciasto jeszcze podrosło.
  2. Żółtko roztrzep z odrobiną wody i po upływie wyznaczonego czasu posmaruj nim wierzch bułeczek.
  3. Jeśli chcesz, możesz posypać bułki sezamem.
  4. Piecz w 190 stopniach przez 25 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA