Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki (najlepiej typu 650)
- łyżeczka soli
- 1,5 łyżki miodu
- 15 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki zmiksowanej dyni
- żółtko
- oliwa z oliwek
- do posypania opcjonalnie: sezam, pestki dyni
- 1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bułeczki drożdżowe z dyni! Są idealne na słodko, np. posmarowane dżemem lub masłem orzechowym, ale świetnie sprawdzą się również w wersji na słono.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z solą.
- Drożdże pokrusz i przesyp do miseczki. Posyp je cukrem.
- Wymieszaj rozczyn z kilkoma łyżeczkami mleka (powinno być ciepłe, ale nie gorące!).
- Odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły "pracować".
- Po upływie wyznaczonego czasu, do mąki i soli dodaj powoli drożdże. Wymieszaj.
- Dodaj do masy zmiksowaną dynię, łyżkę oliwy, miód, a także pozostałą część mleka.
- Wyrób z masy ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, możesz dosypać więcej mąki.
- Ciasto odstaw na 2 godziny w ciepłe i suche miejsce, aby wyrosło. Pamiętaj, że miska powinna być przykryta ściereczką!
- Po upływie wyznaczonego czasu z ciasta formuj małe bułeczki.
- Blachę wysyp odrobiną mąki i ułóż na niej bułki.
- Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut, aby ciasto jeszcze podrosło.
- Żółtko roztrzep z odrobiną wody i po upływie wyznaczonego czasu posmaruj nim wierzch bułeczek.
- Jeśli chcesz, możesz posypać bułki sezamem.
- Piecz w 190 stopniach przez 25 minut.