Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 szklanka miąższu z dyni (podpieczonej i zblendowanej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki kminku
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 3 łyżki sezamu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na hummus z dyni! Idealny do pieczywa lub jako dip do nachosów lub krakersów. Pyszna alternatywa dla tradycyjnego sosu czosnkowego lub pomidorowego!
- Upraż sezam na suchej patelni i zblenduj z łyżką oliwy, aż powstanie pasta o dość zwartej konsystencji.
- Dyniowe puree połącz z sezamową pastą, dodaj pieprz oraz sól, kminek, sok z cytryny i resztę oliwy.
- Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Możesz posłużyć się blenderem, jeśli wolisz hummus o gładszej konsystencji.