Dyniowe kopytka. Przepis na prosty dodatek do obiadu

Nie masz pomysłu na danie z dyni? Zrób dyniowe kopytka. Przepis na nie jest banalnie prosty, a smakują wybornie – szczególnie z dodatkiem parmezanu.
Urszula Wilczkowska / 11.12.2019 10:12
DRUKUJ PRZEPIS
Dyniowe kopytka. Przepis na prosty dodatek do obiadu fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 3
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni,
  • 1 jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • duża szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:

Jeśli znudziły ci się już tradycyjne kopytka, przepis na te z dyni z pewnością jest dla ciebie. Mają bardzo delikatny smak i piękny kolor – doskonale pasuje do nich świeżo starty parmezan, ale sprawdzą się też w towarzystwie ryby czy mięsa. Jak je zrobić?

  1. Dynię rozkrój i usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki, każdy zawiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni do miękkości, a następnie ostudź.
  2. Oddziel miąższ dyni od skórki i miksuj na gładką masę. Przełóż całość do miski.
  3. Dodaj mąkę, jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.
  4. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich uformuj na stolnicy w kształt wałka, a następie pokrój w kopytka.
  5. Gotuj kopytka w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z samym parmezanem, a jeśli są dodatkiem do obiadu, z pieczonym pstrągiem lub łososiem. Smacznego!

Więcej dań, które będą pasować do dyniowych kopytek:
Pyszna pieczona szynka
Aromatyczne żeberka w miodzie i chili

DRUKUJ PRZEPIS