Składniki:
- 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni,
- 1 jajko,
- 100 g mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- duża szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Jeśli znudziły ci się już tradycyjne kopytka, przepis na te z dyni z pewnością jest dla ciebie. Mają bardzo delikatny smak i piękny kolor – doskonale pasuje do nich świeżo starty parmezan, ale sprawdzą się też w towarzystwie ryby czy mięsa. Jak je zrobić?
- Dynię rozkrój i usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki, każdy zawiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni do miękkości, a następnie ostudź.
- Oddziel miąższ dyni od skórki i miksuj na gładką masę. Przełóż całość do miski.
- Dodaj mąkę, jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich uformuj na stolnicy w kształt wałka, a następie pokrój w kopytka.
- Gotuj kopytka w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z samym parmezanem, a jeśli są dodatkiem do obiadu, z pieczonym pstrągiem lub łososiem. Smacznego!
Więcej dań, które będą pasować do dyniowych kopytek:
Pyszna pieczona szynka
Aromatyczne żeberka w miodzie i chili