Pieczona dynia z tymiankiem: aromatyczny dodatek do obiadu

Pieczona dynia może z powodzeniem zastąpić ryż, ziemniaki czy kaszę. Jeśli masz ochotę, dopraw ją też innymi ziołami - rozmarynem, bazylią czy majerankiem.
Weronika Kwaśniak / 14.10.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczona dynia z tymiankiem: aromatyczny dodatek do obiadu fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • średniej wielkości dynia dowolnej odmiany,
  • świeży tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jedną z najpopularniejszych potraw z dyni - przygotuj to warzywo w wersji pieczonej!

  1. Dynię obierz i pozbaw nasion. Miąższ dyni pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz dyni Hokkaido, nie musisz jej obierać.
  2. Skrop oliwą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekanym tymiankiem.
  3. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 30-50 minut, aż dynia będzie miękka. Wszystko zależy od gatunku i rozmiaru warzywa, sprawdzaj więc co jakiś czas widelcem, czy konsystencja jest już idealna.
  5. Podawaj na gorąco.

Sprawdź również:
Dżem z dyni - prosty pomysł na jesienne przetwory
Placki z dyni na słodko - sprawdzony przepis
Ciasto dyniowe - w wersji z jabłkami oraz w wersji fit

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)