Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 50 g cukru
- 200 g cukru pudru + 2 łyżki
- laska wanilii lub esencja waniliowa
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki puree z dyni (zblendowanego miąższu)
- łyżeczka cynamonu
- 4 białka
- 100 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dyniowe makaroniki! Ten przepis przywędrował do nas prosto z Francji. Jeśli lubisz ciasta i inne desery z dyni, z pewnością ci się spodoba.
- Białka warto przygotować 12 godzin przed tworzeniem makaroników. Wybij je do miseczki, nie miksuj. Pozostaw w otwartym naczyniu, nie wstawiając do lodówki. Powinny lekko się wysuszyć.
- Płatki migdałowe zmiel bardzo drobno wraz z cukrem pudrem (200 g) - mają tworzyć sypki proszek.
- Nasionka wanilii (lub esencję waniliową) dodaj do migdałowego proszku.
- Masę wymieszaj i przesiej przez sitko.
- Białka ubij na pianę, pod koniec dodaj do nich cukier. Ubijaj dalej.
- Do piany dodaj przygotowane sypkie składniki oraz puree z dyni.
- Delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makaroniki dyniowe powinny mieć teraz formę małych kółeczek.
- Blachę odstaw na około 45 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu, piecz makaroniki przez 15-20 minut w 150 stopniach. Uwaga - nie powinny ściemnieć!
- Gdy makaroniki wystygną, zdejmij je z papieru.
- 2 łyżki cukru pudru wymieszaj z cynamonem i mascarpone. Możesz dodać również odrobinę soku malinowego, aby uzyskać różowy kolor nadzienia. Dokładnie zmiksuj.
- Krem przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na połowę ciasteczek. Następnie makaroniki przykrywaj pozostałymi połówkami i dokładnie posklejaj.