Chipsy z dyni - przepis na zdrową przekąskę

Chipsy z dyni najlepiej przygotować z odmiany hokkaido. Ciekawy smak będą miały również wtedy, gdy przyrządzisz je z dyni piżmowej. Przyprawy dobierz według własnych upodobań.
Weronika Kwaśniak / 25.09.2020 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Chipsy z dyni - przepis na zdrową przekąskę fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • średniej wielkości dynia, najlepiej hokkaido,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • sól,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie:

Chipsy z dyni to pomysł na zdrową przekąskę, którą bezkarnie możesz podjadać między posiłkami. Ilość i rodzaj przypraw możesz modyfikować według własnego uznania.

  1. Dynię dokładnie wyszoruj i przekrój na pół.
  2. Pokrój dynię na cienkie plasterki, np. za pomocą szatkownicy. Jeśli zgodnie z naszymi zaleceniami, wybrałaś dynię hokkaido, nie musisz jej obierać ze skórki - zmięknie przy pieczeniu.
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Chipsy z dyni skrop oliwą, posyp przyprawami.
  5. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach, najlepiej z termoobiegiem. Gotowe chipsy z dyni świetnie smakują np. z sosem czosnkowym - musisz jednak pamiętać, że to zwiększy ich kaloryczność.

Zobacz więcej przepisów z dynią w roli głównej:
Ciasteczka dyniowe z czekoladą
Pasta z dyni na kanapki
Kompot z dyni - przepis
Zupa z dyni na 7 sposobów
Pumpkin Spice Latte
Nalewka z dyni
Zupa z dyni Magdy Gessler
Przetwory z dyni

DRUKUJ PRZEPIS