Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- średniej wielkości dynia, najlepiej hokkaido,
- tymianek,
- majeranek,
- bazylia,
- sól,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Chipsy z dyni to pomysł na zdrową przekąskę, którą bezkarnie możesz podjadać między posiłkami. Ilość i rodzaj przypraw możesz modyfikować według własnego uznania.
- Dynię dokładnie wyszoruj i przekrój na pół.
- Pokrój dynię na cienkie plasterki, np. za pomocą szatkownicy. Jeśli zgodnie z naszymi zaleceniami, wybrałaś dynię hokkaido, nie musisz jej obierać ze skórki - zmięknie przy pieczeniu.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chipsy z dyni skrop oliwą, posyp przyprawami.
- Piecz przez 15 minut w 180 stopniach, najlepiej z termoobiegiem. Gotowe chipsy z dyni świetnie smakują np. z sosem czosnkowym - musisz jednak pamiętać, że to zwiększy ich kaloryczność.
Zobacz więcej przepisów z dynią w roli głównej:
Ciasteczka dyniowe z czekoladą
Pasta z dyni na kanapki
Kompot z dyni - przepis
Zupa z dyni na 7 sposobów
Pumpkin Spice Latte
Nalewka z dyni
Zupa z dyni Magdy Gessler
Przetwory z dyni