Dynia dyni nierówna: jaki rodzaj do jakiej potrawy?

Zobacz przegląd gatunków dyni i dowiedz się, jakie odmiany pasują do poszczególnych potraw!

Dynia dyni nierówna: jaki rodzaj do jakiej potrawy? fot. Fotolia

Chociaż dynia kojarzy się wszystkim po prostu z okrągłym, pomarańczowym warzywem, w sklepach i warzywniakach możemy znaleźć kilka odmian. Zazwyczaj jest to dynia zwyczajna, hokkaido, makaronowa, japońska lub piżmowa. Każda z nich ma swoje charakterystyczne cechy (np. inny kształt) i każda odrobinę różni się smakiem. Pozornie nie ma znaczenia, którą z nich wybierzemy - zupa przecież i tak będzie pyszna. Czy aby na pewno? Może warto jednak zastanowić się nad wyborem odmiany, aby danie było jak najsmaczniejsze i miało idealną konsystencję? Oto krótki przegląd gatunków dyni!

Dania z dyni - najlepsze przepisy

Dynia zwyczajna - cucurbita pepo

 

#Cucurbitapepo

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @aigulbadretdinova

Najpopularniejszy rodzaj, "babcia" wszystkich odmian dyni. Charakterystyczne cechy?

  • Kształt dyni zwyczajnej może być różny. Zazwyczaj jest okrągła, ale czasem dość przekornie postanawia przybrać podłużną formę.
  • Miąższ jest żółty lub pomarańczowy.
  • Taka dynia osiąga niekiedy kolosalne rozmiary. Zdarzają się egzemplarze, które ważą nawet 50 kg!
  • Podgatunkiem dyni zwyczajnej jest... kabaczek, cukinia i patison. Uważamy je za zupełnie odrębne warzywa, a tymczasem są one "potomkami" poczciwej babci dyni!
  • Do czego najlepiej używać tej odmiany? Jest najmniej słodka ze wszystkich gatunków. Raczej nie warto dodawać jej do deserów - wtedy ciasto będzie musiało być wzbogacone większą ilością cukru. Dynia zwyczajna świetnie nadaje się do przetworów, zup i sosów. Musi być tylko podkręcona dużą ilością aromatycznych przypraw!

Marynowana dynia z imbirem i chili - przepis

Dynia makaronowa

Niewielka japońska dynia. Czym się charakteryzuje?

  • Dynia makaronowa zazwyczaj jest dość niewielka i podłużna.
  • Przeciętna waga to 1-1,5 kg.
  • Kolor skórki może być bardzo różny - pomarańczowy, żółty, a nawet zielonkawy.
  • Smak dyni makaronowej nie wyróżnia się niczym szczególnym. Swoją popularność zawdzięcza ona konsystencji - ugotowany miąższ rozpada się, tworząc nitki, które wyglądem przypominają makaron. Dzięki temu osoby na diecie bezglutenowej mogą cieszyć się apetycznym spaghetti! Tej dyni lepiej nie używać do zup, deserów i innych dań. Najlepiej sprawdza się właśnie jako smakowity makaron, w innych przypadkach jej struktura może być problematyczna.

Spaghetti z dyni makaronowej - przepis

Dynia piżmowa

dynia piżmowa

fot. Fotolia

Dynia piżmowa wygląda dość zabawnie - kształtem przypomina ogromną gruszkę. Co ją charakteryzuje?

  • Gruszkowata forma to chyba najbardziej wyróżniająca cecha. Kolor i konsystencja mogą być rozmaite - od zielonkawych, poprzez żółte, aż po złocistopomarańczowe.
  • Miąższ dyni piżmowej nie ma włókien, a smak opisuje się jako słodkawy. Dlatego ten gatunek jest idealny do wszystkiego: jako baza zup, zapiekanek, jako podstawowy składnik chleba, muffinów, bułeczek, ciastek, ciast i innych deserów. Można też przyrządzać z niej koktajle!
  • Dynię piżmową najpierw należy przekroić pośrodku - przeciąć ją pomiędzy "szyją", a dolną, bardziej rozłożystą częścią.

Dynia hokkaido

 

Kürbisse gehören für mich unbedingt zum [goldenen Herbst]. #Oktoberobsession #mafflumomente #kürbis #pumpkin #Kürbisse #Pumpkins #hokkaido

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Rowan 🍀 (@rowan_lewgalon)

Pochodzi z Japonii i jak na Azjatkę przystało, jest bardzo zgrabna i malutka. Co jeszcze można o niej powiedzieć?

  • Skóra hokkaido jest ciemnopomarańczowa, a miąższ złotawy.
  • To jedyna dynia, która ma tak miękką skórkę, że niektórzy postanawiają nawet jej nie obierać. Należy wtedy pamiętać o dokładnym wyszorowaniu warzywa!
  • Hokkaido świetnie nadaje się do gotowania na parze. Poza tym pasuje do wszystkiego - jako baza dyniowej zupy, ciasta lub zapiekanki.

Japońska kabocha

dynia kabocha

fot. Fotolia

Łatwo ją rozpoznać - skóra zawsze jest zielona. Również pochodzi z Japonii, ale jej rozmiary są nieco większe. Co poza tym ją charakteryzuje?

  • Chociaż z zewnątrz ciemnozielona, wnętrze dyni jest pomarańczowe.
  • To odmiana o najsłodszym smaku. Miąższ jest pozbawiony włókien.
  • Ze względu na walory smakowe, kabocha nie jest odpowiednia do zup, sosów czy innych słonych dań. Świetnie sprawdzi się jako baza deserów - można z niej przygotować dyniowy sernik, muffiny, ciasteczka lub inny słodki przysmak.

Desery z dyni - 8 przepisów na dynię na słodko

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/11 miesięcy temu
takie nasze lokalne produkty są dla nas najlepsze. Ja je uwielbiam, są naprawdę zdrowe i świetnie wspomagają odchudzanie. Przeczytajcie sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto, oj warto sama najlepiej wiem po sobie..