POLECAMY

26 przepisów na pyszności z kaszy gryczanej

Kasza gryczana nie musi być tylko dodatkiem do mięsa. To również świetna baza dla samodzielnych potraw!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
26 przepisów na pyszności z kaszy gryczanej Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kaszę gryczaną wytwarza się z nasion gryki. Nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść również te osoby, które powinny przestrzegać diety bezglutenowej. Jest bardzo bogata w białko, więc pozostaje podstawą menu wegetarian. Chociaż kasza gryczana najczęściej jest spożywana jako dodatek do mięs, może być bazą dla wielu potraw. W kuchni polskiej jest smacznym farszem do pierogów, składnikiem gołąbków, a także podstawą zapiekanek. A to tylko niektóre pomysły na potrawy z kaszą gryczaną!

Przepis na zapiekankę z kaszą gryczaną

Oto składniki na zapiekankę z kaszą gryczaną:

  • czubata szklanka palonej kaszy gryczanej,
  • 25 dag wędzonej szynki lub wędzonej piersi z kurczaka,
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego,
  • marchew,
  • średnia cukinia,
  • 2 duże pietruszki,
  • średni por,
  • pęczek natki,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka curry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oleju.

Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej? Warzywa umyj i obierz. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, a pora w plasterki. Marchew, cukinię i pietruszki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Kaszę gryczaną ugotuj w bulionie.

Na oleju przesmaż marchew, pietruszkę i por. Dodaj startą cukinię. Po 4 minutach dosyp curry, kurkumę, posiekany czosnek, pieprz, sól. Przestudzone warzywa połącz z przestudzoną kaszą, szynką, posiekaną natką, jajkami. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wypełnij wcześniej przygotowaną masą, posyp serem. Zapiekankę z kaszy gryczanej piecz przez 50 minut w 190 stopniach C.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i łososiem

Oto składniki na pierogi z kaszą gryczaną i łososiem:

Na ciasto do pierogów:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Na farsz do pierogów:

  • 30 dag łososia,
  • 10 dag kaszy gryczanej,
  • garść posiekanej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i łososiem? Przesianą mąkę zalej gorącą wodą, poczekaj, aż nieco przestygnie, wyrób elastyczne ciasto. Jeżeli jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeśli za mokre - trochę mąki. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na pół godziny.

Kaszę gryczana ugotuj, wystudź i rozdrobnij blenderem. Łososia ugotuj, rozdrobnij i połącz z kaszą. Dodaj bazylię, dopraw do smaku pieprzem, solą i wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj, za pomocą szklanki wycinaj kółka. Nakładaj po małej porcji farszu z kaszy gryczanej i łososia, dobrze sklejaj brzegi. Ulepione pierogi odkładaj na posypaną mąką powierzchnię, przykryj ściereczką.

Zagotuj wodę w dużym garnku, posól, możesz dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucaj na wrzątek po kilka pierogów (zależy to od wielkości garnka), gotuj parę minut od wypłynięcia. Pierogi z kaszą gryczaną i łososiem podawaj posypane smażoną cebulką.

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Poniżej znajdziesz jeszcze 26 przepisów na dania z kaszą gryczaną:

Kasza gryczana zapiekana z serem feta
Kasza gryczana zapiekana z serem feta
Podaj ją w kokilkach lub małych miseczkach, a zyskasz efektowną przekąskę! Oto pyszna kasza gryczana zapiekana z serem feta!
Bliny gryczane z łososiem
Bliny gryczane z łososiem
Na święta, na Sylwestra, na karnawał, na komunię czy rodzinne spotkanie: pyszne bliny gryczane z łososiem!
Przepis Magdy Gessler: kaszotto z grzybami
Przepis Magdy Gessler: kaszotto z grzybami
Pewnie wiele razy jadłaś risotto - może na Gwiazdkę spróbujesz przygotować kaszotto z grzybami?
Pierogi z kaszą i serem
Pierogi z kaszą i serem
Szukasz pomysłu na pyszne pierogi? Wypróbuj te z kaszą i serem!
Pierś kurczaka nadziewana kaszą
Pierś kurczaka nadziewana kaszą
Jeśli szukasz pomysłu na nietypowy obiad, przetestuj nasz pomysł na pierś kurczaka nadziewaną kaszą!
Chleb gryczany z sezamem
Chleb gryczany z sezamem
Smakowite pieczywo!
Babeczki z kaszą gryczaną
Babeczki z kaszą gryczaną
Dołóż też cebulkę i biały ser!
Krupnik z kaszy gryczanej
Krupnik z kaszy gryczanej
Smakowita, rozgrzewająca zupa!
Kotlety z kaszy i pieczarek
Kotlety z kaszy i pieczarek
Pomysł na bezmięsne kotlety!
Pierogi z farszem z kaszy gryczanej i marchewki
Pierogi z farszem z kaszy gryczanej i marchewki
Pyszne, lekkie, wegetariańskie pierogi!
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Bardzo aromatyczny - idealny pomysł na rodzinny obiad!
Ciasto z kaszy gryczanej
Ciasto z kaszy gryczanej
Zaskakujący skład? Być może, ale smak jest po prostu niebiański!
Kolorowa sałatka z kaszą gryczaną
Kolorowa sałatka z kaszą gryczaną
Przełamana lekko słonawym smakiem fety!
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami
Pomysł na nietypowy obiad!
Przepis Magdy Gessler: gołąbki z kaszy i grzybów
Przepis Magdy Gessler: gołąbki z kaszy i grzybów
Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.
Pierogi z kaszą gryczaną i orzechami
Pierogi z kaszą gryczaną i orzechami
Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Rolada z indyka faszerowana kaszą
Rolada z indyka faszerowana kaszą
Delikatne mięso indyka z apetycznym farszem.
Placki gryczane zapiekane z serem
Placki gryczane zapiekane z serem
Masę na zapiekane placki gryczane z serem warto wzbogacić aromatycznymi pomidorami suszonymi z cebulą. Zaostrzą one smak placków.
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Zapiekanka z kaszy gryczanej oraz pasztetu to oryginalny pomysł na smaczny obiad lub popołudniową przekąskę. Zobacz nasz przepis!
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną
Delikatne gołąbki z kaszą gryczaną to jedno z najciekawszyhc dań z kapusty.
Kasza gryczana zapiekana z boczkiem - przepis
Kasza gryczana zapiekana z boczkiem - przepis
Sycące i łatwe w przygotowaniu danie. I do tego bardzo tanie!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)