Czas wykonania: 8 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej
- 2,5 szklanki bulionu grzybowego z kostki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 duże jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 50 dag pieczarek
- 15 dag mini-pomidorków lub puszka krojonych pomidorów
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do grilla
- szczypta tymianku
- 7 łyżek oleju
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kotlety z kaszy gryczanej!
- Kaszę gotuj w bulionie grzybowym, aż wchłonie cały płyn, ostudź.
- 25 dag pieczarek posiekaj, usmaż na 4 łyżkach oleju, dodaj posiekany czosnek.
- Kaszę wymieszaj z posiekaną natką, przestudzonymi pieczarkami, jajkami, bułką tartą.
- Dopraw tymiankiem, pieprzem i przyprawą grillową.
- Masę wyrób dłonią, rozgniatając kaszę.
- Uformuj 8 kotletów, obtocz w bułce i usmaż na rumiano.
- Na 3 łyżkach oleju szybko przesmaż przekrojone na pół pomidorki i resztę pokrojonych w plasterki pieczarek.
- Wlej bulion warzywny, oprósz solą i pieprzem.
- Duś, aż całość zgęstnieje.
- Podawaj do kotletów.