Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- ciepła woda do zagniecenia
- szczypta soli
Farsz:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- szklanka bulionu wołowego z kostki
- mała cebula
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag twardej fety
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 dag boczku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- majeranek
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pierogi z kaszą gryczaną!
- Kaszę gotuj w bulionie wołowym z kostki, aż wchłonie cały płyn. Ostudź.
- Cebulę posiekaj i przesmaż na maśle.
- Wymieszaj z kaszą, orzechami, startą na tarce fetą i natką.
- Dopraw pieprzem i majerankiem.
- Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto, cienko rozwałkuj i szklanką wykrój krążki.
- Kładź po łyżeczce farszu, zlep pierogi.
- Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od chwili wypłynięcia.
- Boczek pokrój w kostkę, usmaż na rozgrzanym oleju, oprósz majerankiem.
- Pierogi wyjmij na talerze, okraś boczkiem z majerankiem i podawaj.