Składniki:
- 40 dag kaszy gryczanej
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 4 jajka
- 5 łyżek startego ostrego żółtego sera
- łyżka oleju
- kostka bulionu grzybowego
- tymianek
- sól
- pieprz
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Kaszę opłucz, zalej 3 szklankami wody. Wkrusz kostkę grzybową i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Przykryj, odstaw na 20 minut.
- Pokrój w drobną kostkę 2/3 boczku. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pokrojony boczek i podsmaż, aż wytopi się część tłuszczu. Cebulę z boczkiem i wytopionym tłuszczem dodaj do kaszy i wymieszaj. Wbij jajka, dodaj ser. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Masę wymieszaj.
- Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem i posyp bułką. Kaszę włóż do formy, lekko ugnieć łyżką i wyrównaj wierzch. Resztę boczku pokrój w cienkie plasterki. Przykryj nimi kaszę. Zapiekaj 30 min w temperaturze 180 st.