Pierogi z kaszą i serem - przepis składniki i przygotowanie

Szukasz pomysłu na pyszne pierogi? Wypróbuj te z kaszą i serem!
Weronika Kwaśniak / 07.10.2016 03:08
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kaszą i serem - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na farsz:

  • torebka kaszy gryczanej
  • 1/4 kg sera białego
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli
  • szklanka wody
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem! To danie, które polubią nie tylko ci, którzy nie jedzą mięsa. Mało znana wersja klasycznych pierogów przypadnie do gustu wszystkim!

  1. Mąkę przesiej do dużej miski.
  2. Do mąki dodaj sól, masło i jajko.
  3. Stopniowo dodając ciepłą wodę, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.
  4. Odstaw.

Babeczki z kaszą gryczaną - przepis

  1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kaszę wymieszaj z pokruszonym białym serem i jajkiem.
  3. Dopraw według upodobań.

Pierś kurczaka nadziewana kaszą gryczaną - przepis

  1. Ciasto rozwałkuj, wycinaj z niego kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  2. Gotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA