Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na farsz:
- torebka kaszy gryczanej
- 1/4 kg sera białego
- jajko
- sól
- pieprz
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- łyżka masła
- łyżeczka soli
- szklanka wody
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem! To danie, które polubią nie tylko ci, którzy nie jedzą mięsa. Mało znana wersja klasycznych pierogów przypadnie do gustu wszystkim!
- Mąkę przesiej do dużej miski.
- Do mąki dodaj sól, masło i jajko.
- Stopniowo dodając ciepłą wodę, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.
- Odstaw.
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis
- Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kaszę wymieszaj z pokruszonym białym serem i jajkiem.
- Dopraw według upodobań.
Pierś kurczaka nadziewana kaszą gryczaną - przepis
- Ciasto rozwałkuj, wycinaj z niego kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
- Gotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty.