Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 g mąki gryczanej,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 150 ml mleka,
- 15 g drożdży,
- 4 łyżki sezamu,
- 1 łyżeczka soli,
- jajko do posmarowania.
Przygotowanie:
Chleb gryczany z dodatkiem siemienia lnianego to zdrowszy zamiennik białego pieczywa.
Ten z naszego przepisu powstaje z mąki gryczanej i mąki pszennej, ale jeśli zależy ci na bezglutenowym chlebie gryczanym wystarczy, że upieczesz go wyłącznie z kaszy gryczanej.
- Drożdże rozpuść w mleku i odstaw na kilka minut.
- Siemię zalej niepełną szklanką gorącej wody i odstaw.
- Do miski miksera wsyp mąkę gryczaną i pszenną, sól oraz połowę sezamu.
- Dodaj siemię i drożdże.
- Wszystko wymieszaj mikserem.
- Ciasto na chleb gryczany przełóż do wyłożonej pergaminem foremki keksowej i odstaw przykryte ściereczką.
- Podrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp resztą sezamu.
- Wstaw chleb gryczany do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 40 minut.
Więcej przepisów na pieczywo:
Przepis na bułeczki tymiankowo-oliwkowe
Przepis na bułki z pieczarkami i mięsem
Przepis na chleb orkiszowy
Przepis na chleb żytni na zakwasie
Przepis na chleb dyniowy