Sałatka z kaszy gryczanej - przepis składniki i przygotowanie

Przełamana lekko słonawym smakiem fety!
Weronika Kwaśniak / 26.12.2014 12:39
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z kaszy gryczanej - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka kaszy gryczanej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 15 malutkich korniszonów
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 cebulki dymki
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 10 dag twardej fety
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sałatkę z kaszy gryczanej!

  1. Kaszę gryczaną opłucz na sicie.
  2. W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody, wsyp kaszę, gotuj do miękkości (ok. 15 minut).
  3. Następnie osącz kaszę na sicie i ostudź.
  4. Paprykę pokrój w kostkę.
  5. Dymkę oczyść, pokrój w cienkie plasterki.
  6. Korniszony przekrój na pół.
  7. Natkę posiekaj.
  8. Kaszę połącz z osączoną kukurydzą, fasolą oraz papryką, cebulką, ogórkami, posiekaną natką.
  9. Polej sosem z oleju, soku z cytryny, rozgniecionego czosnku, musztardy, soli i pieprzu.
  10. Wierzch posyp pokrojoną w kostkę fetą.

Sprawdź inne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/10.11.2019 20:48
Przepis super, zapisuję, ale zdjęcie totalnie inne składniki :DD
/16.03.2019 16:37
Super, dodałem jeszcze szczypiorek i około 20 śliwek w occie. Śliwki bardzo pozytywnie namieszały ze smakiem.
/16.02.2017 14:09
Bardzo dobra sałatka. Ja zamiast fety dałam żółty ser i mozzarellę i wyszła pyszna ;)
POKAŻ KOMENTARZE (1)