Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 2 szklanki wody,
- suszone pomidory, pokrojone w paski,
- garść orzechów laskowych,
- natka pietruszki,
- 1 czerwona cebula,
- 10 pieczarek,
- masło,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Sałatka z kaszy gryczanej to błyskawiczny sposób na pyszny obiad lub lunch do pracy. Dodaj do niej ulubione warzywa, a także pestki i orzechy. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego doskonale nada się na szybki posiłek w biegu.
Nasza sałatka z kaszy gryczanej ma dodatek podsmażonych na złoto pieczarek oraz suszonych pomidorów. Wystarczy doprawić ją solą, pieprzem oraz dobrej jakości oliwą. Cały sekret tkwi w prawidłowym gotowaniu kaszy.
- Szklankę kaszy gryczanej ugotuj do miękkości w dwóch szklankach wody. Po ugotowaniu odstaw ją jeszcze na 10-15 minut, by wchłonęła całą wodę.
- Pieczarki pokrój w cienkie plastry i podsmaż na złoto na 2 łyżkach masła.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Kaszę gryczaną wymieszaj z cebulą, pieczarkami, pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi.
- Sałatkę z kaszą gryczaną polej oliwą i dopraw solą i pieprzem. Górę udekoruj pociętą natką pietruszki. Smacznego!
Więcej przepisów z kaszą w roli głównej:
Kasza jaglana z warzywami
Kotlety z kaszy jaglanej
Chleb z kaszy gryczanej
Pierogi z kaszą gryczaną
Kasza gryczana zapiekana z serem feta