Składniki:
- 4 duże liście kapusty włoskiej
- 8 grzybków suszonych
- 3 cebule
- 2,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- jajko
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki posiekanej natki
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
Przygotowanie:
- Grzyby mocz 2 godz. w wodzie, ugotuj do miękkości, posiekaj. Zachowaj wywar. Dwie cebule pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Dodaj grzyby, kaszę, 5 łyżek wywaru i duś 5 min. Ostudź, dodaj natkę, jajko, sól i pieprz.
- Liście obgotuj we wrzątku. Ułóż na nich farsz, zwiń. Włóż do garnka, zalej bulionem, dodaj pozostałą pokrojoną cebulę i listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu. Przykryj i gotuj 20 min. Podawaj z sosem pomidorowym.