Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 25 dag sera feta
- cebula
- 2 pomidory
- kawałek cukinii
- świeży tymianek
- curry
- 2 łyżki masła
- bułka tarta do oprószenia foremek
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kaszę gryczaną z serem feta! Ta przekąska podzielona na małe porcje może z powodzeniem stanowić pozycję w imprezowym menu!
- Kaszę ugotuj z odrobiną soli.
- Cebulę posiekaj i podduś na oliwie.
- Cukinie i pomidory pokrój w plasterki.
- Kaszę wymieszaj z cebulą i dopraw pieprzem oraz curry.
- Ser pokrusz. 3/4 fety wsyp do kaszy i wymieszaj.
- Kokilki posmaruj połową masła i oprósz bułką tartą.
- Na dnie każdej foremki połóż plasterek cukinii.
- Na to wyłóż kaszę wymieszaną z serem feta.
- Na wierzchu każdej foremki połóż plasterek cukinii i pomidorka.
- Posyp resztą fety.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Piecz kaszę z fetą przez 25 minut.
- 5 minut przed końcem pieczenia połóż na wierzchu każdej zapiekanki kawałek masła i posyp tymiankiem.