Kasza gryczana zapiekana z serem feta

Podaj ją w kokilkach lub małych miseczkach, a zyskasz efektowną przekąskę! Oto pyszna kasza gryczana zapiekana z serem feta!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kasza gryczana zapiekana z serem feta fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 25 dag sera feta
  • cebula
  • 2 pomidory
  • kawałek cukinii
  • świeży tymianek
  • curry
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta do oprószenia foremek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kaszę gryczaną z serem feta! Ta przekąska podzielona na małe porcje może z powodzeniem stanowić pozycję w imprezowym menu!

  1. Kaszę ugotuj z odrobiną soli.
  2. Cebulę posiekaj i podduś na oliwie.
  3. Cukinie i pomidory pokrój w plasterki.
  4. Kaszę wymieszaj z cebulą i dopraw pieprzem oraz curry.

Frytki z cukinii - przepis

  1. Ser pokrusz. 3/4 fety wsyp do kaszy i wymieszaj.
  2. Kokilki posmaruj połową masła i oprósz bułką tartą.
  3. Na dnie każdej foremki połóż plasterek cukinii.
  4. Na to wyłóż kaszę wymieszaną z serem feta.
  5. Na wierzchu każdej foremki połóż plasterek cukinii i pomidorka.
  6. Posyp resztą fety.

Zapiekanka jajeczna - przepis

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Piecz kaszę z fetą przez 25 minut.
  3. 5 minut przed końcem pieczenia połóż na wierzchu każdej zapiekanki kawałek masła i posyp tymiankiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)