POLECAMY

Ciasto drożdżowe na 30 sposobów

Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej lubianych wypieków. Jak je przygotować? Mamy aż 30 przepisów!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
Ciasto drożdżowe na 30 sposobów fot. Fotolia

Ciasto drożdżowe to wypiek, którego smak kojarzy się wszystkim z dzieciństwem. W porównaniu do wielu innych deserów, ciasto drożdżowe nie zawiera w sobie zbyt dużo cukru, a jego podstawą jest mąka, mleko i drożdże, którym zawdzięcza swoją niepowtarzalną konsystencję. Ciasto drożdżowe można serwować nie tylko na słodko - jest przecież podstawą również do przyrządzenia pasztecików, kulebiaków, racuchów lub spodu do pizzy. Placek drożdżowy najczęściej serwuje się z kruszonką i owocami sezonowymi - np. jagodami lub malinami.

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami

Oto składniki na ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami:

Na zaczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml ciepłego mleka

Na ciasto:

  • 70 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • kilka łyżek oleju
  • 40 dag jagód

Na kruszonkę do ciasta drożdżowego:

  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru 
  • 4 łyżki masła

Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami? Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i mleko, mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, mleko i przygotowany rozczyn, mieszaj, aż składniki się połączą, wówczas przełóż ciasto drożdżowe na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez chwilę. Wyrobione ciasto skrop olejem i przełóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw na 50-60 minut, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie przełóż ciasto drożdżowe do formy (40 na 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż. Umyte i osuszone jagody ułóż na cieście, dość mocno je wgniatając. Przygotuj kruszonkę - w małej misce umieść mąkę, cukier i masło, palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną ,,okruchy". Gotową kruszonką posyp ciasto. Piecz ciasto drożdżowe przez 35 minut w 180 stopniach C.

Zobacz 30 przepisów z jagodami

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami

Oto składniki na ciasto drożdżowe z owocami:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 10 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 7 dag masła
  • jajko

Na kruszonkę do ciasta drożdżowego:

  • 15 dag maki
  • 6 dag cukru
  • 10 dag masła

Dodatkowo:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami? Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Zobacz jeszcze 51 przepisów ze śliwkami

Do dużej miski wsyp resztę mąki, cukru, dodaj jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto drożdżowe. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Na kruszonkę połącz wszystkie podane składniki i wstaw do lodówki.

Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułóż na wierzchu ciasta. Posyp cukrem, a następnie kruszonką. Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach C.

Zobacz więcej przepisów na desery

Poniżej znajdziesz jeszcze 30 przepisów na ciasto drożdżowe:

Drożdżowy placek Trzech Króli
Drożdżowy placek Trzech Króli
Drożdżowe ciasto, wzbogacone smakiem migdałów i rodzynek: oto pyszny placek Trzech Króli!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Szukasz pomysłu na apetyczny wypiek? Polecamy ciasto drożdżowe ze śliwkami!
Ciasto drożdżowe z morelami
Ciasto drożdżowe z morelami
Korzystajmy z sezonu na te pyszne owoce! Ciasto drożdżowe z morelami to kuszący hit lipca!
Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem
Smak dzieciństwa!
Domowe drożdżówki z cukrem
Domowe drożdżówki z cukrem
Pyszne bułeczki śniadaniowe!
Domowe drożdżówki z serem
Domowe drożdżówki z serem
Pyszny, maślany smak!
Domowa chałka drożdżowa
Domowa chałka drożdżowa
Dla nas to smak dzieciństwa!
Drożdżowa strucla ze śliwkami
Drożdżowa strucla ze śliwkami
Nasz ulubiony przysmak ze śliwkami!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Polane słodkim lukrem!
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami
Jak na wakacjach u babci!
Szybkie ciasto drożdżowe
Szybkie ciasto drożdżowe
Z jabłkami! Wyjątkowo proste do przygotowania. Delikatne i puszyste.
Chałka drożdżowa
Chałka drożdżowa
Możesz ją również udekorować lukrem!
Wielkanocna babka drożdżowa z kremem
Wielkanocna babka drożdżowa z kremem
Puszysta i oblana pysznym kremem!
Placek drożdżowy z jabłkami
Placek drożdżowy z jabłkami
Pyszne ciasto drożdżowe z przepisu jak od babci!
Placek drożdżowy ze śliwkami
Placek drożdżowy ze śliwkami
Zobacz przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zachwyci smakiem ciebie i twoją rodzinę!
Placek drożdżowy z wiśniami
Placek drożdżowy z wiśniami
Z lekką cytrynową nutką!
Drożdżowy placek z truskawkami
Drożdżowy placek z truskawkami
Drożdżowy placek z truskawkami wywołuje miłe wspomnienia i smakuje wyśmienicie!
Babka drożdżowa na Wielkanoc
Babka drożdżowa na Wielkanoc
Babka drożdżowa to ciasto, które od wieków znajduje się na naszych wielkanocnych stołach. Nie może jej zabraknąć także podczas tegorocznych świąt!
Drożdżowa rolada pełna owoców
Drożdżowa rolada pełna owoców
Ciasto drożdżowe z owocami można dodatkowo polukrować i posypać płatkami migdałowymi. Przygotuj pyszną Wielkanoc!
Placek drożdżowy z wiśniami
Placek drożdżowy z wiśniami
Jeśli nie masz świeżych wiśni, możesz zastąpić je mrożonymi!
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką to jedno z ulubionych ciast Polaków!
Drożdżowy placek ślimakowy
Drożdżowy placek ślimakowy
Ciasta drożdżowe można podawać o każdej porze roku. Sprawdź przepis na drożdżowe ciasto ślimakowe.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)