Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:- 100 g masła (roztopionego)
- 500 g mąki
- 1 opakowanie drożdży instant
- 150 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 250 ml wody (ciepłej)
- 1 jajko
- 6 łyżek wody
- 80 g mąki
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50 g masła
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chałkę drożdżową!
Roztop i przestudź masło.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i dokładnie wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj jajko, ciepłą wodę oraz roztopione masło i zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić.
- Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
- Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na 4 części.
- Z jednej części utocz 3 wałeczki, a następnie spleć w warkocz, podwijając końce pod spód.
- Z pozostałych części ciasta również stwórz warkocze.
- W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.
- Warkocze ułóż na 2 blaszkach z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
- Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą.
- Możesz je posypać makiem lub kruszonką zagniecioną z mąki, cukru, masła i cukru wanilinowego.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.