Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 8 łyżek brązowego cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 10 dag masła
- 2 jajka
- starta skórka z 2 cytryn
- 20 dag rodzynek
- 10 dag obranych migdałów
Dodatkowo:
- jajko
- 4 łyżki płatków migdałowych
- lukier
- rodzynki do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placek Trzech Króli! To drożdżowe ciasto jest tradycyjnie serwowane 6 stycznia lub podczas świąt Bożego Narodzenia. Wzbogać je dużą ilością bakalii!
- Mąkę przesiej.
- Mleko lekko podgrzej, ale uważaj by nie było zbyt gorące.
- Dodaj drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki.
- Odstaw na 25 minut - najlepiej przykryte ściereczką.
Szybkie ciasto drożdżowe - przepis
- Masło rozpuść, przestudź.
- Jajka utrzyj z pozostałym cukrem.
- Do mąki dodaj podrośnięty rozczyn z drożdży, utarte jajka, skórkę z cytryny.
- Wyrabiaj rękami ciasto.
- W połowie wyrabiania dodaj masło, rodzynki i migdały.
- Ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, zazwyczaj trwa to 45-60 minut.
Ciasto drożdżowe z owocami - przepis
- Dużą tortownicę z kominem wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Uformuj z ciasta kulki, ułóż je w tortownicy, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Posmaruj wierzch jajkiem, posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz przez około 50 minut w 180°C, aż do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posmaruj cienko lukrem, posyp płatkami migdałowymi i rodzynkami.