Ciasta drożdżowe z owocami fot. Fotolia

Ciasta drożdżowe z owocami

Zobacz przepisy na pyszne ciasta drożdżowe z owocami, kruszonką lub budyniem!
/ 01.03.2013 16:12
Ciasta drożdżowe z owocami fot. Fotolia

Ciasta drożdżwe są jednym z najczęściej zajadanych ciast w naszym kraju. I nic dziwnego - są pyszne! Z kruszonką, z owocami, pod postacią pączków, bułeczek czy rogalików - ciasto drożdżowe zawsze nam smakuje.

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe zawiera mąkę, świeże drożdże i mleko (lub wodę), sól, cukier oraz jaja. Piecze się je w tamperaturze 180-200 stopni C. Rozczyn na ciasto drożdżowe przygotowujemy, mieszając je z cukrem w wysokim naczyniu. Następnie dolewamy ciepłe mleko lub wodę (temp. 20-30 st. C), dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce, w którym będzie miał szansę zwiększyć swoją objętość. W trakcie "wyrastania drożdży" można przygotowywać inne składniki ciasta, np. owoce.

Zobacz przepisy na domowe ciasta drożdżowe >>


 

Przepis na placek drożdżowy z wiśniami
Przepis na placek drożdżowy z wiśniami
Jeśli nie masz świeżych wiśni, możesz zastąpić je mrożonymi!
Przepis na drożdżowe ciastka - róże z orzechami
Przepis na drożdżowe ciastka - róże z orzechami
Spraw przyjemność swoim bliskim i upiecz pyszne drożdżowe róże z orzechami!
Przepis na bułeczki drożdżowe nadziewane serem
Przepis na bułeczki drożdżowe nadziewane serem
Pyszne bułeczki z serem - skuś się!
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis
Ciasto drożdżowe z kruszonką to jedno z ulubionych ciast Polaków!
Drożdżowy placek ślimakowy - przepis
Drożdżowy placek ślimakowy - przepis
Ciasta drożdżowe można podawać o każdej porze roku. Sprawdź przepis na drożdżowe ciasto ślimakowe.