ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką przepis, przepis na ciasto ze śliwkami fot. Fotolia

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - przepis składniki i przygotowanie

Śliwki warto układać skórką do dołu. Nie wyschną w czasie pieczenia, a ciasto nie nasiąknie ich sokiem!
Weronika Kwaśniak / 13.10.2014 16:04
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką przepis, przepis na ciasto ze śliwkami fot. Fotolia
Przygotowanie 50 min * pieczenie 50 min * 1 porcja – ok. 165 kcal

Składniki na 16 porcji ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru 
  • 5 dag masła
  • 75 dag śliwek węgierek

Na kruszonkę:

  • po 10 dag masła, mąki i cukru

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką:

  1. Drożdże wkrusz do ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i cukru, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Jajka ubij z cukrem, dodaj do mąki razem z rozczynem, zagnieć ciasto.
  3. Dodaj roztopione masło, zagniataj, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Śliwki umyj, osusz, przekrawaj na pół, usuń pestki.
  5. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dużą, prostokątną formę.
  6. Na wierzchu ułóż owoce, odstaw do wyrośnięcia.
  7. Zrób kruszonkę: z masła, mąki i cukru zagnieć ciasto, pokrusz je w palcach, posyp placek ze śliwkami.
  8. Piecz ok. 50 min w 190 st. C.
Przepis z "Przyjaciółki"

Pyszne ciasta - forum >>

Zobacz też przepis w formie video - owoce pod kruszonką:




Sprawdź inne przepisy na ciasta:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)