Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag masła
- 3,5 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dag drożdży
- 3 jajka
- skórka otarta z pomarańczy
- 8-10 małych jabłek
- 5 dag suszonych jagód goi
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Masło posiekaj z mąką i cukrem.
2. Dodaj mleko wymieszane z drożdżami i 2 jajkami oraz skórkę i sól.
3. Wyrób ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
4. Jabłka umyj, połowę obierz. Wszystkie przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
5. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ciastem.
6. Ciasto posmaruj jajkiem, przykryj jabłkami, posyp jagodami.
7. Posmaruj resztą jajka, posyp brązowym cukrem.
8. Piecz 40 min w 195 °C.