Reklama
Ilość kalorii: 270
Czas przygotowania: 100 min
Ilość porcji: 16
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • pół cytryny
  • 1 kg wiśni
  • cukier puder do posypania
Reklama
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i 4 łyżkami mąki, rozprowadź letnim mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Masło roztop, przestudź. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  3. Do mąki dodaj szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, stopione masło oraz skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i zacznie odchodzić od dłoni. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Wiśnie umyj, osącz, wydryluj. Oprósz łyżką mąki.
  5. Płaską blachę napełnij ciastem. Na wierzchu ułóż wiśnie, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 50 min w temp. 190 st. C.
  6. Ciepły drożdżowy placek z wiśniami posyp cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama