Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 250 ml mleka
- 20 dag cukru
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
- pół cytryny
- 1 kg wiśni
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i 4 łyżkami mąki, rozprowadź letnim mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia.
- Masło roztop, przestudź. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę.
- Do mąki dodaj szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, stopione masło oraz skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i zacznie odchodzić od dłoni. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Wiśnie umyj, osącz, wydryluj. Oprósz łyżką mąki.
- Płaską blachę napełnij ciastem. Na wierzchu ułóż wiśnie, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 50 min w temp. 190 st. C.
- Ciepły drożdżowy placek z wiśniami posyp cukrem pudrem.