Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 dag drożdży
- 5 dag masła
Na kruszonkę:
- łyżka mąki
- łyżka cukru
- 2,5 g masła
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić chałkę drożdżową!
- W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
- Dolej tyle mleka, by zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier i 1,5 roztrzepanego jajka.
- Pozostałe jajko zostaw do posmarowania chałki przed pieczeniem.
- Dodaj rozczyn, resztę mleka oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
- Całość dokładnie zagnieć i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć go powtórnie i podziel na 5 jednakowych części.
- Z każdej zrób wałeczek o długości około 40 cm.
- Wałeczki zapleć w luźną chałkę i ułóż na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw w ciepłe miejsce.
- Z mąki, cukru i masła zagnieć w palcach kruszonkę.
- Gdy chałka wyrośnie, posmaruj ją roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
- Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podaj po przestudzeniu.