Drożdżówki z rabarbarem - przepis składniki i przygotowanie

Smak dzieciństwa!
Weronika Kwaśniak / 26.04.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżówki z rabarbarem - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 120 ml mleka
  • jajko

Obłożenie:

  • 40 dag rabarbaru
  • łyżka cukru brązowego
  • łyżka dżemu np. malinowego
Przygotowanie:

Zobacz przepis na drożdżówki z rabarbarem!

  1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą.
  2. Dodaj masło, posiekaj.
  3. Wlej mleko rozmieszane z żółtkiem, zagnieć ciasto.
  4. Oprósz je mąką, umieść w misce, przykryj folią. Odstaw na 2 godziny.
  5. Ciasto podziel na porcje, uformuj kule, przykryj folią, odstaw na 30 minut.
  6. W każdej kulce zrób wgłębienie.
  7. Porcje ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. W każde wgłębienie włóż trochę pokrojonego rabarbaru wymieszanego z cukrem i dżemem.
  9. Bułki posmaruj białkiem.
  10. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Oprósz cukrem.

Zobacz więcej przepisów z rabarbarem:

Krucha tarta z rabarbarem - przepis
Zapiekane naleśniki z porzeczkami i rabarbarem - przepis
Chutney rabarbarowy - przepis
Ciasto z rabarbarem - 3 przepisy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA