Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 2 dag drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 5 dag masła
Na wierzch:
- 40 dag moreli
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2,5 dag (łyżka) masła
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto drożdżowe z morelami!
- Masło rozpuść.
- Przygotuj rozczyn z 2 łyżek mąki, drożdży, łyżki cukru i odrobiny mleka.
- Gdy podrośnie, dodaj do pozostałych składników ciasta razem z rozpuszczonym masłem i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto jeszcze raz zagnieć, a następnie przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Morele przekrój na ćwiartki i usuń pestki. Ułóż na cieście.
- Przygotuj kruszonkę: 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru i masło zagnieć w palcach i wyłóż na wierzch ciasta.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz około 30 minut.
Zobacz więcej przepisów z morelami:
Sernik morelowy - przepis
Sorbet morelowy - przepis
Ciasto morelowe - przepis
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Polędwiczki faszerowane morelami - przepis