chałka drozdżowa fot. Adobe Stock

Placek drożdżowy z rodzynkami i kruszonką

Równie smaczny placek przygotujesz, układając na cieście cząstki jabłek
/ 25.04.2011 13:42
chałka drozdżowa fot. Adobe Stock

Przygotowanie 40 min * pieczenie 60 min * 1 porcja – ok. 175 kcal

Składniki na 30 porcji:
- 50 dag mąki tortowej
- 5 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 15 dag cukru
- 5 żółtek
- sól
- 10 dag masła
- 10 dag rodzynek



Na kruszonkę:
- po 10 dag masła, cukru i mąki

Sposób wykonania:
1. Drożdże wkrusz do połowy letniego mleka, rozetrzyj z 2 łyżkami mąki i cukru, odstaw do wyrośnięcia.

2. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz.



3. Pozostałą mąkę wysyp na stolnicę, dodaj do niej żółtka, sól i rozczyn, wymieszaj. Masło i pozostały cukier podgrzej z resztą mleka, aby się rozpuściły. Przestudzone dodaj do ciasta, wyrób. Dodaj rodzynki.

4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, przełóż do dużej, natłuszczonej formy.

5. Składniki kruszonki posiekaj nożem, zagnieć, rozkrusz w palcach, posyp ciasto.

6. Placek wstaw do piekarnika o temp. 160 st. C, gdy wyrośnie, piecz go jeszcze ok. 50 min w 180 st. C.

Pyszne ciasta - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)